Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Proprietarii de păduri şi-au făcut Ocol Silvic Privat


Proprietarii de păduri din Fitionești și Răcoasa au propriul Ocol Silvic Privat. Înființarea Ocolului Silvic a fost avizată, ieri, de conducerea Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Focșani. Ocolul este constituit de Asociația Proprietarilor de Păduri Vrâncene, compusă din 3.720 membri cu o suprafață de 5.106 hectare de fond forestier.

Aprobarea documentației pentru înființarea structurii silvice de către ITRSV înseamnă sfârșitul unei lupte de uzură dusă de administrația locală din Fitionești împotriva birocrației din sistem. După mai bine de un an de zile de la începerea demersurilor, oamenii din Fitionești și Răcoasa, grupați în Asociația Proprietarilor de Păduri Vrâncene, au obținut avizul pentru propriul Ocol Silvic privat. „Ocolul Silvic Privat Fitionești are ca scop principal asigurarea serviciilor silvice/administrarea și gestionarea durabilă și unitară, în conformitate cu prevederile legale ale fondului forestier și vegetației forestiere din afara fondului forestier proprietate a membrilor Asociației Proprietarilor de Păduri Vrâncene”, se arată în Statut.
Ocolul Silvic Privat are în structură două districte și șase cantoane silvice. În următoarele 12 luni, sub sancțiunea retragerii autorizației de funcționare, vor trebui întocmite amenajamente silvice pentru toată suprafața deținută de Asociația Proprietarilor de Păduri Vrâncene, respeciv 5.106 hectare. Fiecare proprietar de pădure va trebui să plătească o taxă anuală de 40 lei/hectar.
Primarul din Fitionești, Iordache Cazacu, a afirmat că în perioada următoare urmează să fie stabilită și condu-cerea Ocolului Silvic.
„Åžeful Ocolului Silvic urmează să fie stabilit în perioada următoare. Tot în următoarele două săptămâni vom obține și ciocanele de marcat astfel încât în maxim 30 de zile să devină funcțional Ocolul Silvic de la Fitionești. Avem deja sediu, cu toate dotările astfel încât să îndeplinim această dorință a oamenilor din comună”, a afirmat primarul Iordache Cazacu.
Prin înființarea Ocolului Silvic Privat, vor avea numai de câștigat proprietarii de păduri care s-au săturat ca paznicii pădurilor să fie stabiliți dintr-un birou de la Focșani. „Totul va fi legal, transparent și cine va încerca să fure din pădurile oamenilor va fi dat pe mâna justiției, indiferent despre cine ar fi vorba”, a afirmat Iordache Cazacu.

Birocrația silvicultorilor

Administrația locală din Fitionești a dus muncă de lămurire mai bine de un an de zile cu funcționarii din instituțiile statului pentru a obține avizul necesar Ocolului Silvic Privat. Primarul Iordache Cazacu arăta în urmă cu câteva luni că ITRSV nu recunoaște actele emise de instituții competente, precum instanța judecătorească și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobi-liară (OCPI), pentru cele peste cinci mii hectare de pădure care ar urma să facă parte din Ocolul Silvic Privat. „Una dintre condițiile esențiale de înființare a unui ocol silvic, fie el de stat sau privat, este aceea de a face dovada proprietății. Noi am obținut această dovadă de la OCPI, însă domnul Lefter spune că este nevoie de copii după fiecare titlu de proprietate în parte. Ar fi vorba de peste 7.000 de astfel de documente  și mi se pare anormal să merg la poarta ITRSV cu un tir de acte, când cele emise de OCPI sunt 100% legale”, a explicat Iordache Cazacu în fața sutelor de proprietari de pădure care au participat la o întâlnire organizată de administrația locală. A fost nevoie de o hotărâre a ma-gistraților de la Panciu care stabilea că Asociația Proprietarilor de Păduri Vrâncene este compusă din 3.720 membri și are o suprafață de 5.106 hectare de fond forestier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?