Ediția: Vineri 8 noiembrie 2024 Nr. 6754
Ediția: Vineri 8 noiembrie 2024 Nr. 6754

Premii pentru artiştii populari


Cei mai talentați meșteri populari, din toate colțurile județului, și-au expus creațiile la Galeriile de Artă din Focșani, în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Concursului de Artă Tradițională „De la Psalmi și Icoane la Sfânta Scriptură și Muzică Sacră”. Cele mai frumoase obiecte tradiționale confecționate de ei au fost premiate. Pe simezele Galeriilor de Artă au putut fi admirate obiecte tradiționale din loca-litățile Câmpuri, Reghiu, Paltin, Bârsești, Vintileasca, Dumitrești, Ciorăști, Nereju, Nistorești, Mera,  Spulber, Câmpineanca și Soveja.

Meșterii populari care au deprins pasiunea meșteșugului popular după metode moștenite din străbuni au impresionat asistența, dar și pe membrii juriului. Cu toate acestea, din zeci și zeci de artiști populari ce au expus în cadrul concursului „De la Psalmi și Icoane la  Sfânta Scriptură și Muzică Sacră”, doar câțiva au reușit să obțină și premii.
Astfel, la secțiunea icoane, premiul I a revenit meșterului Irimia Vlad, în vreme ce premiul al II-lea a fost acordat meșterului popular Ionel Ene. La secțiunea păretare, premiul I a fost acordat Mariei Lazăr, iar premiul al II-lea a revenit Joiței Răduță. La secțiunea crestături populare, membrii juriului au acordat premiul I artistei populare Tudorița Lupașc, iar premiul al II-lea a revenit lui Ionel Ene. Cele mai frumoase instrumente populare au fost realizate de Pavel Lupașc, acest artist obținând premiul I la această secțiune, în timp ce premiul al II-lea i-a revenit lui Cristea Tulache, iar premiul al III-lea lui Ion Stanciu. La secțiunea ștergare, premiul I a fost acordat Maricicăi Măreșteanu, iar premiul al II-lea Joiței Răduță. Premiul al III-lea a fost acordat Lenuței Terțiu. La arta metalului, premiul I a fost obținut de Gheorghe Timiraș, iar la secțiunea ouă încondeiate cea mai bună reprezentație a avut-o Ionuț Arteri, premiul al II-lea fiindu-i acordat Mariei Stăruială, iar premiul al    III-lea Florentinei Trifan.
Din componența juriului care a decis câștigătorii celei de-a XIII-a ediții a concursului „Tradiții” au făcut parte profesorul Liviu Nedelcu- directorul Centrului Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale, Artelor și  Meseriilor Vrancea, Alina Ulmeanu- din partea Muzeului Vrancei și Dănuț Stoianof- șef de secție și consultant artistic.
În cadrul vernisajului, grupul „Cetina” a susținut un recital de muzică populară cu tematică pascală, iar grupul folcloric „Comoara Vrancei”, din comuna Năruja, a prezentat un moment de obiceiuri pascale, precum Surăția, Vălăritul și Scoaterea fetelor la horă, îndrumător fiind bibliotecara Adriana Bratie, de la Bi-blioteca Comunală din Năruja. Concursul a fost organizat de Consiliul Județean Vrancea și Centrul  Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale, Artelor și Meseriilor  Vrancea, în parteneriat cu Ansamblul Folcloric „Å¢ara Vrancei”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?