Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Tabloul mediatorilor vrânceni expus la Judecătoria Adjud


Asociația pentru promovarea medierii, înființată acum câteva luni a realizat un tablou în care se regăsesc toți mediatorii autorizați din județul Vrancea. Acesta a fost expus, vineri, 15 aprilie, în holul Judecătoriei Adjud. Asociația pentru promovarea medierii a reușit „să adune” foarte multe aprecieri din partea oamenilor în ceea ce privește metodele de soluționare a conflictelor pe cale amiabilă. Pe lângă scopul de a rezolva conflicte fără apelarea la instanța de judecată, Asociația pentru promovarea medierii mai are un scop destul de important și anume de a promova medierea și profesia de mediator pe plan local, județean și regional. „Foarte mulți juriști confundă acordul de mediere cu tran-zacția. Din punctul meu de vedere, avocatul este un logician care îți explică de ce trebuie să accepți o variantă, actul încheiat fiind tranzacția, în schimb dacă te duci la un mediator, acesta te determină să-ți cauți singur varianta care ți se potrivește cel mai bine, soluția fiind a ta și nu a altcuiva, actul încheiat fiind acordul de mediere. Sperăm ca în maxim 2 luni de zile, să finalizăm un nou tablou al mediatorilor autorizați pe care îl vom afișa în holul Judecătoriei Panciu”, a precizat Nicolae Dediu, mediator autorizat al Consiliului de Mediere și vicepreședinte al Camerei Mediatorilor Vrancea. De asemenea, secretara munici-piului Adjud, Åžtefania Åžara-dici, care este și mediator, susține foarte mult ideea de reconciliere pe cale amiabilă și aplanarea conflictelor de orice natură încă de la început, medierea fiind o alternativă la procesul de instanță. „Acum putem afirma fără să greșim că și justițiabilii municipiului Adjud sunt informați despre existența medierii și a profesiei de mediator. Medierea este o alternativă viabilă la procesul din instanță”, a spus Åžtefania Åžaradici.
În tabloul expus pe holul instanței de judecată sunt înscriși toți mediatorii autorizați din județ, chiar dacă ei nu sunt membri APM. Această acțiune aparține și este finanțată în totalitate de către Asociația pentru Promovarea Medierii.

Beneficiile apelării la mediere

Pe lângă economia de timp, bani și stres, medierea mai oferă și alte beneficii. Unul dintre ele este fixarea datei și a orei la care să aibă loc ședința. La instanța de judecată nu se ține cont de programul părților și poate fi chiar reprogramată. Åžedința de mediere nu are li-mită de timp, motiv pentru care unele medieri se pot finaliza în câteva minute iar altele după câteva ore sau poate fi încheiată cu o înțelegere parțială, discuțiile fiind continuate la o ședință ulterioară. Dacă la instanța de judecată, dosarele sunt repartizate aleatoriu, la un judecător sau complet de judecată, în mediere, părțile își pot alege mediatorul. Un beneficiu este că ședința de la mediator nu este publică așa cum este la instanța de judecată. Astfel, nimeni nu va ști problema cu care părțile s-au prezentat în fața mediatorului.
Prin mediere se sting conflicte existente dar în același timp se și preîntâmpină apariția altor neînțelegeri. Mediatorul nu judecă părțile ci doar facilitează dialogul dintre ele în vederea soluționării în favoarea ambelor părți. În cazul în care medierea nu este o reușită, părțile au întotdeauna alternativa procesului la instanța de judecată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?