Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

SLI Vrancea are conducere nouă


Membrii Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Vrancea au, de ieri, un nou lider, în persoana profesorului Tudor Emil. Ieri, la întâlnirea liderilor de sindicat au luat parte, în calitate de invitați, Aurel Cornea, fostul președinte al FSLI, dar și actualul președinte Simion Hăncescu. După discursurile tăioase și promisiunile făcute de candidații la funcțiile de conducere,  profesorii vrânceni au trecut la alegerea noii echipe de conducere, care le va reprezenta interesele în următorii 5 ani.

Noua echipă este formată din președinte Tudor Emil, cei trei vicepreședinți Constantin Ionescu, Aurel Åželaru și Sorin Bozbici, secretar fiind ales Valentin Gicu Dogaru. La activitatea de alegere prin vot a noii echipe de conducere au fost prezenți nu mai puțin de 163 de profesori, dintr-un total de 186, toți lideri de sindicat ai unităților de învățământ din județ.
Bătălia pentru funcțiile de conducere a fost aprigă, având în vedere că pentru funcția de președinte s-au înscris în cursă 3 profesori. Noua conducere aleasă ieri, susține că vine cu forțe proaspete și că este dornică să apere interesele profesorilor cu toate forțele. Conducerea SLI Vrancea și-a stabilit o serie de priorități, în baza cărora vor acționa, cu speranța că profesorilor din Vrancea le va fi mai bine, munca le va fi apreciată la adevărata valoare, și drepturile le vor fi respectate. „Încă nu am început să mă bucur pentru că știu ce muncă mă așteaptă în continuare. Dar sper ca împreună cu o echipă flexibilă și un program pe măsură, să putem să ieșim în fața colegilor noștri cu cât mai multe lucruri bune”, a declarat Tudor Emil.
Noua conducere a SLI Vrancea își va exercita mandatul pentru o perioadă de 5 ani.

Profesori umiliți de o lege nedemocratică

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, a criticat în termeni duri maniera abuzivă în care a fost adoptată noua lege a educației. Totodată s-a arătat nemulțumit de evoluția activității sindicale, care în ultimii ani a fost blocată de măsurile aberante adoptate de actuala guvernare.
Simion Hăncescu a subliniat eforturile pe care sindicatul le-a făcut pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru ale cadrelor didactice, dar a atras atenția asupra piedicilor și abuzurilor pe care actuala guvernare le-a comis împotriva profesorilor. „Ne-am implicat în absolut tot ce înseamnă educație. Domnul Funeriu are propria lege, care a intrat în vigoare prin angajarea răspunderii. Această lege noi am contestat-o, nu doar procedura pe care noi am văzut-o nu tocmai democratică. Aceasta ar fi trebuit să își urmeze parcursul firesc, să fie dezbătută și de Senat. O serie de preve-deri din această lege lovesc asupra cadrelor didactice. Ne-au tăiat aproape toate drepturile. Faptul că aveam pentru cadrele didactice cu vechime de peste 25 de ani și gradul I cele două ore, era un lucru bun și nu este o găselniță românească acest lucru, se întâmplă și în alte părți. Prin noua lege, acest lucru dispare, și dacă vreți și cam 3.600 posturi dispar în această manieră. Mai aveam o prevedere în vechiul statut, că vârsta de pensionare se putea face anticipat cu 3 ani. În momentul de față, acest drept a dispărut. Sunt lucruri pentru care fede-rația noastră a luat o inițiativă și ne permite legea. Vrem să o promovăm în Parlament, să schimbăm în toamnă cîteva articole din această lege. Legat de legea salarizării, știți că a fost un scandal permanent. Am demarat această negociere a Legii salarizării în anul 2009 și s-a stabilit o scară ierarhică de la 1 la 15 și după 3 luni de negocieri ajunsesem la un coeficient de 9, 17 maxim pentru profesorii de peste 40 de ani, iar debutanții 3,3. Nu știu ce s-a întâmplat, că au venit contabilii de la Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor și au tăiat. La debutanți, practic au coborât la nivelul anului  2007!”, a spus Simion Hăncescu.
În semn de mulțumire pentru activitatea depusă ca lider de sindicat, Simion Hăncescu i-a oferit lui Constantin Grigore, fostul șef al SLI Vrancea în ultimii ani, o plachetă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?