Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Genocid programat de un guvern incompetent


Parlamentarii social democrați vrânceni acuză Guvernul Boc și pe ministrul Sănătății că au desființat abuziv zeci de spitale din România. Parlamentarii susțin că, în conformitate cu legislația în vigoare, spitalele din rețeaua autorităților administrației publice locale se desființează prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Instituția prefectului sau Consiliul Județean. Niciun spital din România nu a fost desființat conform acestei prevederi legale. Parlamentarii vrânceni au susținut că potentații zilei nu au cum să înțeleagă drama românilor rămași fără medici deoarece ei și familiile lor se tratează la Viena, München, Paris sau Londra.

Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, a declarat că, conform prevederilor Legii 95/2006, privind reforma în Sănătate, „spitalele din rețeaua autorităților administrației publice locale se înființează și, respectiv, se desființează prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Instituția prefectului sau Consi-liul Județean, în condițiile legii, cu avizul Ministerului Sănătății”. Tîlvăr a arătat că, din acest paragraf rezultă lipsa competenței Ministerului Sănătății de a desființa spitalele. „Este o decizie abuzivă, care încalcă preve-derile Legii 95/2006, privind reforma în Sănătate. Ministerul Sănătății nu avea nicio competență să desființeze spitalele din Vrancea și din România dacă nu existau solicitări din partea autorităților locale și, din câte știu eu, nu au existat astfel de solicitări”, a precizat Angel Tîlvăr.
Acesta a precizat că reacția lui Emil Boc față de desființarea spitalelor este de-a dreptul halucinantă și reflectă viziunea unui om care a pierdut de mult timp contactul cu realitatea.

„Guvernul PDL  a comis un nou abuz”

Deputatul Tîlvăr a trimis o interpelare către Ministerul Sănătății prin care a solicitat să fie aduse în atenția opiniei publice rezultatele unui studiu de impact a acestei măsuri de reorganizare a sistemului sanitar, dacă el ar fi fost realizat. „Am constatat, cu stupoare, că nu a existat un asemenea demers și, mai mult decât atât, Ministerul Sănătății și-a motivat, printre altele, decizia și în baza unei analize asupra sistemului spitalicesc din România. Rezultatele deciziilor luate pe genunchi și în baza unor rapoarte vechi se văd astăzi, în stradă. Nu susțin și nu doresc să existe spitale goale de dragul de a exista, dar nici comunități întregi fără spitale și fără un minim de asistență me-dicală”, a susținut Tîlvăr. Acesta a evitat să spună că decizia desființării spitalelor a fost luată pe criterii politice. „Nu doresc să avansez ideea conform căreia deciziile de desființare a spitalelor s-au luat pe criterii politice pentru că atunci, ar însemna că aviditatea pentru putere și pentru răzbunare ar depăși limitele omeniei”, a mai spus deputatul Angel Tîlvăr.

Desființarea spitalelor, genocid programat

Deputatul PSD de Vrancea, Cristian Dumitrescu, a declarat că decizia ministrului Sănătății de a desființa spitalele vrâncene este un act de „genocid programat”. „Din nefericire, nici intervențiile mele din Parlamentul României, când l-am interpelat personal pe ministrul Cseke pe tema spitalelor și nici reacția reprezentanților corpului medical și a reprezentanților societății civile din Vrancea nu au putut împiedica această măsură nedreaptă și echivalentă cu un genocid programat! Deși toată comunitatea medicală conti-nuă să blameze această decizie, deși partidele de opo-ziție trag nenumărate semnale de alarmă față de imposibilitatea în care se află cei mai mulți dintre cetățeni de a apela la serviciile unor unități medicale aflate, în multe cazuri la zeci și sute de km distanță de domiciliul acestora, guvernul continuă să trateze cu o nepăsare de-a dreptul nerușinată această stare de fapt, având chiar tupeul să susțină că ceea ce face se numește reformă instituțio-nală, când de fapt, așa cum spuneam anterior ne aflăm în fața unui potențial genocid programat!”, a afirmat deputatul vrâncean.

„PDL trebuie să plece într-un concediu prelungit din viața politică a țării”

Cristian Dumitrescu a spus că niciun responsabil guvernamental n-a putut, până acum, să explice care este rațiunea pentru care spitalul din Odobești, care nu avea niciun fel de pro-bleme, financiare sau de altă natură, a fost pur și simplu „amputat din sistemul națio-nal de sănătate publică!”. „Dar ce să aștepți din partea unor oameni care, în timp ce o mulțime de cetățeni sunt aduși în pragul disperării datorate imposibilității de a-și mai asigura traiul zilnic, clamează sus și tare că se așteaptă să obțină încă un mandat electoral, deoarece au meritul de a fi scos România de criză”, a susținut deputatul Cristian Dumitrescu, precizând că „PDL trebuie să plece într-un concediu prelungit din viața politică a țării”.

„Boc minte și atunci când vine vorba de viețile oamenilor”

Deputatul PSD de Vrancea, Ciprian Nica, a criticat, în plenul Camerei Deputaților, lipsa de profesionalism dar și insensibilitatea premierului Emil Boc față de viețile românilor. El a apreciat că o continuare a reformei în Sănătate „va genera, probabil, mult mai multe probleme unor oameni care mor cu viață”. Deputatul PSD  s-a arătat indignat de atitudinea lui Emil Boc care a declarat că „oamenii care au decedat săptămâna trecută mureau oricum deoarece spitalele de la ei din localitate erau simple centre de triere” și că închiderea unor spitale era necesară pentru ca „spitalele care rămân să fie mai bine dotate și să garanteze salvarea vieții românilor”. Aceste afirmații ale premierului sunt, în opinia deputatului, „o minciună menită doar să justifice incompetența aplicării reformei în sistemul medical”.

Oprișan a cerut demisia ministrului Sănătății

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a cerut, din nou, demisia ministrului Sănătății, Cseke Attila, pentru decizia de a închide spitalele din Vrancea. Marian Oprișan a precizat că ministrul Attila este „un incapabil și un criminal sub aspectul a ceea ce domnia sa numește reformă în sistemul sanitar”. „Ar fi minunat să găsim soluții și pentru celelalte localități în care au fost desființate spitalele dacă am avea un guvern de oameni sănătoși. Guvernul acesta este un guvern criminal din punct de vedere al sănătății și educației din  România. Guvernul maghiaro pedelist nu a făcut altceva decât să taie, fără nicio analiză, spitalele cetățenilor din județul Vrancea și din toate județele României, mai puțin în județele cu populație preponderent maghiară, Harghita, Covasna și Satu Mare. A fost o declarație penibilă a ministrului Sănătății căruia i-am cerut demisia și i-o cer în continuare pentru că este un incapabil și un criminal sub aspectul a ceea ce numește domnia sa reformă”, a afirmat Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?