Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Pălămida


Pălămida are ca factor curativ toată planta. 
Afecțiuni pentru care se recomandă: varice.

Prezentare generală
Plantă erbacee perenă din familia compozitelor, cu tulpină înaltă ce poate atinge 1,50 m înălțime, cu rădăcini adânci, cu frunzele întregi sau crestate, acoperite pe margini cu spini. Este o cunoscută buruiană care dăunează semănăturilor. Florile roz-liliachii sunt unisexuate, sesile, găsindu-se în calatidii diferite. Achenele sunt prevăzute cu papus lung. Mai există o varietate a acestei plante, cea bienală, cu frunze spinoase, păroase și cu flori roșii.
 
Calități curative și acțiune farmaceutică
În tratarea varicelor.

Recomandări
Împachetarea picioarelor cu fiertură de pălămidă: Oamenii cu varice, care locuiesc la țară, pot folosi toată vara o buruiană cu care pot lupta eficient contra bolii: pălămida. În fiertură se înmoaie fâșii de bumbac sau in, nevopsite, cu care se pansează picioarele, de jos și până sus. Lichidul nu se stoarce. Peste pansament se leagă celofan și un fular de lână. Împachetarea se ține 2-4 ore. Sau se învelește bine cu o plapumă groasă și se stă 2-6 ore.
 
Preparare
Se folosește toată planta, cu rădăcini cu tot, spălată bine și tăiată mărunt. Într-un ceaun umplut pe jumătate cu plantă tocată se toarnă apă, se fierbe 40-60 minute și se lasă acoperit 4 ore.
 
Precauții, contraindicații 
Nu există.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?