Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Beneficiile oţetului de mere: mit sau realitate?


Vechea zicală „un măr pe zi ține doctorul departe”, cu mai multă rezonanță în limba engleză, o știm cu toții. Ce se întâmplă însă dacă optăm pentru a consuma oțet de mere? Oțetul de mere a fost mult timp considerat un supliment alimentar benefic ce ajută organismul să ardă rapid grăsimile, ferind în același timp organismul de alergii. Alexa Schmitt, dietetician în cadrul unei clinici de prestigiu din Massachusetts, a spus că zvonuri sunt multe, însă concret niciun studiu nu a oferit date concludente deoarece participanții au fost puțini.
 
Câteva din beneficiile oferite de oțetul de mere

Pierderea kilogramelor în plus – Potrivit doctorului Schmitt, ideea că oțetul de mere grăbește procesul de ardere a grăsimilor este un mit. „Nu există nicio dovadă care să ateste că acest oțet ar putea influența metabolismul”.
Sentimentul de saturație – Un studiu efectuat în anul 2006 a arătat că persoanele care au consumat frecvent doze de oțet de mere după ce au mâncat pâine, s-au simțit ca după o masă pe cinste, comparativ cu persoanele care au consumat doar pâine. Testele efectuate pe șoareci de laborator au demonstrat și o diminuare a nivelurilor colesterolului, însă acestea nu au fost luate în considerare deoarece în cazul oamenilor metabolismul diferă. Următoarele teste vor fi efectuate pe hamsteri deoarece aceștia descompun grăsimile într-un mod similar cu oamenii.
Ajută bolnavii de diabet – Câteva studii au arătat că oțetul de mere a ajutat în managementul diabetului. Chiar și așa, la fel ca în celelalte cazuri, studiile au fost limitate de nivelul mic la care au fost efectuate. Unul din studii a demonstrat că oțetul de mere, consumat înainte de culcare, reduce nivelul de zahăr din sângele celor care suferă de diabet de gradul doi, iar altul a arătat că unii pacienți pot dezvolta o sensibilitate la insulină. Chiar dacă pentru moment studiile nu sunt relevante, în viitorul apropiat acest lucru s-ar putea schimba. Înainte de a apela la astfel de tratamente alternative, consultați-vă medicul pentru a ocoli eventualele probleme ce ar putea apărea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?