Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Poliţişti şi jandarm „pătaţi“ cu gazolină


Un agent din cadrul Poliției municipiului Adjud este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită și favorizarea infractorului. Printre învinuiți se mai numără încă un polițist, tot de la Adjud, dar și un angajat al Inspectora-tului Județean de Jandarmi (IJJ) Vrancea. Cei doi, alături de alte peste 10 persoane, sunt suspectați că fac parte dintr-o grupare care se ocupa cu furtul de produse petroliere. După mai multe luni de filaj, miercuri, ofițerii anticorupție și procurorii au intrat în acțiune. Astfel, încă de la primele ore ale dimineții, ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) – Serviciul Județean Anticorupție Vrancea, cu sprijinul colegilor din Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Vrancea, în baza ordonanțelor de delegare emise de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, au efectuat  24 de percheziții domiciliare pe raza județelor Vrancea, Bacău și Galați, într-un dosar referitor la furtul de produse petroliere. În timpul perchezițiilor, au fost descoperite opt tone de produse petroliere.

Printre locuințele percheziționate, miercuri dimineață, s-au numărat și cea a agentului de poliție Jan Dabija, din cadrul Poliției Municipiului Adjud, dar și locuința angajatului Inspectora-tului Județean de Jandarmi Vrancea, Dumitru Dumbravă. Totodată, suspiciuni planează și asupra unui al doilea polițist din Adjud. Este vorba de agentul șef Nelu Iacob, din cadrul Poliției de Proximitate. Jan Dabija este anchetat de procurorii din Bacău, nu de cei din Vrancea. Dacă angajații MAI vor fi cercetați în stare de libertate, așa cum se și pare, ei vor fi puși la dispo-ziția unității până la finalizarea anchetei. Dacă vor fi arestați preventiv, atunci vor fi destituiți. Totodată, potrivit conducerii IPJ, va fi demarată o anchetă la nivelul unității.
După efectuarea descinderilor, persoanele percheziționate au fost duse la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, iar în urma audie-rilor, procurorii au emis ordonanțe de reținere pe numele a zece dintre inculpați, respectiv Emil Avram, Ionel Boian, Ionel Cernat, Vasile Costache, Stelian Drăgăstan, Neculai Iordan, Neculai Lungu, Ioan Mareș, Cristian Rădeș și Dănuț Gabriel Vlad. Toți aceștia au fost duși la instanță ieri, cu propunere de arestare preventivă. Alte cinci persoane sunt cercetate în stare de libertate, printre acestea numărându-se cei doi polițiști și jandarmul. „Dosarul s-a constituit pe baza informațiilor obținute de Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Vrancea, în vara anului trecut. În fapt, în perioada noiembrie 2010 – aprilie 2011, ofițerii Direcției Generale Anticorupție Vrancea, în colaborare cu Direcția Generală de Informații și Protecție Internă, sub coordonarea procurorului competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, au desfășurat un complex de activități informativ-operative și de cercetare penală în vederea documentării activității infracționale a angajaților din cadrul unităților de producție petrolieră de pe raza localităților Burcioaia și Lespezi, care sustrăgeau cantități importante de produse petroliere în mod fraudulos. Activitatea de sustragere a produselor petroliere s-a desfășurat în complicitate cu alte persoane, inclusiv angajați ai Ministerului Administrației și Internelor”, a precizat comisarul șef Virgil Cristian, șeful DGA Vrancea.

Fenomen infracțional de amploare

Anchetatorii vrânceni spun că hoții au sustras nu mai puțin de 35 de mii de litri de gazolină. „Cercetările efectuate până în prezent, au scos în evidență amploarea fenomenului infracțional, stabilindu-se că numai în această perioadă s-au sustras aproximativ 35.000 litri de gazolină, iar la perchezițiile domiciliare efectuate în ziua de 6 aprilie a.c., în 24 de imobile, a  fost descoperită cantitatea de 7.822 litri gazolină. Astfel, în seara zilei de 6 aprilie, începând cu ora 19.00, s-a dispus de către procurori reținerea preventivă pentru 24 de ore a 10 dintre inculpați, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat și complicitate la furt calificat, iar astăzi (ieri – n.r) Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea a propus Tribunalului Vrancea arestarea preventivă a celor 10 inculpați. Cercetările continuă în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor comiterii faptelor și a identificării tuturor participanților, existând indicii temeinice că în această activitate infracțională au fost implicați un agent de poliție și un subofițer jandarm”, a precizat procurorul Paul Mihăilă, șeful Secției de Urmărire Penală, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.
De menționat este faptul că unul dintre învinuiți le-a spus anchetatorilor că activitatea ilicită durează de peste 25 de ani.

Polițiștii, informatorii infractorilor

Nu doar polițiștii și jandarmul din Vrancea au călcat strâmb, ci și alți trei oameni ai legii din Bacău. În județul vecin, pe baza probatoriului administrat în cauză de ofițerii DGA, s-a dispus reținerea pentru furt calificat și dare de mită a mai multor persoane, angajate la sondele de extracție a produselor petroliere ce aparțineau unor societăți comerciale. Dintre polițiștii băcăuani, doi au fost reținuți, iar celui de-al treilea i s-a făcut rău, motiv pentru care a fost internat în spital.
Potrivit unui comunicat de presă emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, agenții de poliție, deși știau că se fură gazolină, nu au luat măsurile legale față de membrii grupării, ba chiar i-au ajutat și îi informau când în zonă aveau loc verificări. În schimb, polițiștii pretindeau și primeau cantități din gazolina sustrasă de membrii grupării, combustibilul fiind utilizat în interes propriu.

Criza a crescut prețul

Față de polițistul vrâncean Jan Dabija, anchetatorii băcăuani au dispus începerea urmăririi penale încă din data de 5 aprilie, pentru luare de mită în formă continuată și favorizarea infractorului.
Anchetatorii din Bacău spun că în luna martie 2010, gazolina sustrasă era vândută de suspecți cu aproximativ 1,7 lei/litru, însă în luna martie a anului curent prețul a fost majorat până la 2,5 – 3 lei. S-a reținut că o parte dintre suspecți sunt angajați la stațiile de extragere și prelucrare a gazelor de sondă, împrejurări în care sustrăgeau în mod direct gazolină, chiar în timpul programului, activitatea devenind o rutină zilnică.
Alți învinuiți achiziționau gazolina sustrasă și ulterior o vindeau la un preț mai mare, pentru a obține profit, iar agenții de poliție implicați au asigurat, prin pasivitatea lor, protecția. Oamenii legii au pretins și au primit de la ceilalți învinuiți diferite cantități de gazolină, astfel că, de la un anumit moment, între învinuiții civili și cei angajați ai MAI a apărut un așa-zis „modus vivendi”. Astfel, infractorii își desfășurau nestingheriți activitățile ilicite, cu permisiunea și cointeresarea polițiștilor și jandarmului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?