Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Zahăr rafinat sau nerafinat?


Într-o perioadă în care înmulțirea cazurilor de diabet se produce alarmant, este absolut necesar ca oamenii să-și îndrepte atenția din vreme spre alimentația lor. Zahărul nerafinat nu este nici pe departe unul și același lucru cu zahărul brun rafinat, chiar dacă cele două tipuri sunt asemenatoare din punct de vedere al aspectului.  Majoritatea am auzit de avantajele celui dintâi, însă puțini ne folosim cunoștințele aplicându-le în viața de zi cu zi.
 Zahărul rafinat este dăunător fiindcă în urma proceselor la care este supus pierde toate substanțele nutritive, rezultând conform opiniei nutriționiștilor, doar „calorii goale” sau un fel de otravă. Aflați care dintre alimentele de zi cu zi conțin zahăr rafinat și încercați pe cât este posibil să le evitați. Chiar în acest moment frigiderul dumneavoastră deține cel puțin 2-3 surse importante de zahăr rafinat, precum sunt: supele, spaghetele, maioneza, sosurile etc. Zaharoza, trecută adesea pe eticheta produselor din comerț, este poate cea mai de temut. Aceasta provoacă o fluctuație majoră a nivelului de zahăr din sânge ducând mai întâi la o creștere necontrolată, urmată inevitabil de o scădere la fel de mare. De asemenea, zaharoza forțează pancreasul să producă mai multă insulină.
 La „polul” opus se află zahărul nerafinat care conține prin definiție tot atâtea substanțe nutritive câte conține și planta din care a fost obținut. Zahărul brun furnizează organismului proteinele, vitaminele și substanțele minerale (fosfor, calciu, magneziu, potasiu) de care are nevoie. Printre îndulcitorii care mai pot înlocui zahărul rafinat se numără mierea naturală și sucul de fructe întrucât acestea influențează în mod pozitiv gustul și sunt capabile să ofere multe alte beneficii.  
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?