Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Turiştii braconează online Vrancea arhaică


Tradițiile populare, meșteșugarii, frumusețile naturale din Munții Vrancei, festivalurile vor fi promovate online de Consiliul Județean Vrancea printr-un proiect de aproape 600 mii lei. Proiectul este finanțat cu 388 mii lei de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Rurală și se va derula pe o perioadă de 15 luni.

Frumusețile naturale și tradițiile milenare ale Vrancei vor fi prezentate online iar turiștii străini își vor putea stabili de acasă programul vizitei din județ. Portalul pe internet care va fi creat cu fonduri europene va cuprinde informații turistice respectiv prezentarea generală a destinației, hartă turistică, film de prezentare a zonei montane, monumente, muzee, case memoriale, artă populară, obiceiuri tradiționale, festivaluri folclorice, resurse naturale. Pentru turiștii care au ales pensiunile de la Lepșa dar și pentru prezentările la târguri turistice vor fi realizate hărți turistice, pliante, albume de promovare. De asemenea, Vrancea arhaică va fi prezentată și în emisiuni la un post de televiziune cu audiență națională.
Reprezentantul Consiliului Județean, Ramona Sclavone a arătat că, în urma studiilor realizate, s-a constatat că turiștii care vin în zona Lepșa nu cunosc patrimoniul cultu-ral și natural al Vrancei. Turiștii cunosc puțin sau deloc obiectivele culturale iar prin proiectul derulat de administrația județeană li se vor oferi informații despre resursele fascinante ale Vrancei arhaice.
Timp de 15 luni se va rea-liza promovarea produselor turistice specifice zonei montane. Zonele țintă selectate sunt 13 localități, respectiv Bolotești, Vidra, Valea Sării, Bârsești, Negrilești, Păulești, Tulnici, Vrîncioaia, Năruja, Paltin, Nereju, Nistorești, Spulber.

Vrancea pregătește un festival gastronomic

Vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Diaconu, a arătat că proiectul vrea să promoveze Vrancea cu pensiunile țărănești și gastronomia tradițională. El a făcut apel la vrânceni să își viziteze frumusețile din județ înainte de a pleca în excursii în străinătate. „Dorim să aducem în atenția turiștilor tradițiile din Vrancea. Înainte de a pleca în alte locuri din afară, cetățenii să meargă în zona montană a Vrancei, să vadă tradițiile, festivalurile folclorice, meșteșugurile”, a afirmat vicepreședintele Consiliului Județean, precizând că „turiștii nu vor hoteluri cu multe stele ci preferă pensiunile și gastronomia tradițio-nală”.
Acțiunile de promovare a Vrancei vor continua și cu alte manifestări, inedite în județ. Vicepreședintele Mircea Diaconu a arătat că vrâncenii au o gastronomie a cărei valoare a fost recunoscută la festivaluri internaționale și care trebuie promovată. „Vrancea poate organiza un festival gastronomic. Este un prilej pentru ca românii să cunoască Vrancea”, a afirmat vicepreședintele Mircea Diaconu.

Liste cu obiectivele turistice

Localitățile înscrise în proiect vor trebui să își stabilească liste cu obiectivele ce ar putea fi promovate pentru atragerea turiștilor. Detaliile urmează să fie stabilite în întâlnirile următoare cu administrația județeană. Primarul comunei Nistorești, Ion Gogoriță, a lăudat inițiativa Consiliului Județean.
„Consiliul Județean a inițiat acest proiect nobil când nu este prea târziu, când turistul mai are ce gusta și ce bracona din arhaismul Vrancei”, a spus primarul Gogoriță. El a atras atenția asupra urbanizării din zona Lepșa, asupra tăierilor masive din pădurile Vrancei care au dus la alunecări de teren. „Acum 30 de ani erau 200 de oameni care tăiau și 400 care împădureau. Acum împădurirea se face prin regene-rare naturală”, a arătat primarul din Nistorești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?