Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Şi animalele domestice din Japonia au fost afectate de tsunami


Înfometate, rănite, despărțite de stăpânii lor, morți sau evacuați, sute de animale domestice rătăcesc în peisajul dezolant din nord-estul Japoniei, devastat acum 18 zile de un seism urmat de tsunami, relatează AFP. Mai multe echipe de intervenție venite din întreaga lume au încercat să salveze și câinii și pisicile rămase fără stăpân, o misiune care nu a fost deloc ușoară, după cum afirmă Ashley Fruno, de la asociația PETA. În zonele cele mai afectate nu se mai zărea nicio urmă de viață animală. Încetul cu încetul, pe lângă casele distruse, au început să apară totuși animale de companie care reușiseră să scape de valurile imense.

***
Mulți oameni și-au abandonat prietenii necuvântători atunci când s-a dat alarma de tsunami. Astfel, aceste animale s-au trezit singure într-un mediu ostil, fără mâncare și apă. Vo-luntarii organizației Japan Earthquake Animal Rescue and Su-pport /JEARS/, un grup de asociații de apărare a animalelor creat special după catastrofa din Japonia, au străbătut zonele afectate în lung și-n lat, au hrănit și au acordat îngrijiri animalelor rănite și au încercat să le găsească un adăpost. Deoarece animalele nu prea sunt acceptate în centrele de primire a sinistraților, mulți japonezi proprietari de animale de companie au preferat să rămână cu acestea în casele lor, deși sunt într-o stare deplorabilă, explică Isabella Gallaon-Aoki, coordonatoare JEARS. Tomo Takazawa, care a supraviețuit împreună cu soțul ei ca-tastrofei, a refuzat să-și abandoneze cățelușa la intrarea în refugiul Sendai deoarece ceilalți refugiați au protestat ca animalul să intre în centru. ‘Când am fugit, nu am luat altceva decât pe Momo’, povestește femeia în vârstă de 65 de ani. ‘Nu-mi pot imagina că pot trăi fără ea’, a adăugat aceasta.

***
De asemenea, un pui de delfin a fost salvat dintr-un câmp de orez unde l-a aruncat valul tsunami care a lovit Japonia în 11 martie. Delfinul a fost găsit la aproape 2 kilometri de coastă de către un bărbat. Un adevărat miracol s-a întâmplat în Insula Tashirojima, denumită ‘insula cu pisici’ din cauza numărul mare de feline. Potrivit salvatorilor care au survolat insula în elicopter, locuitorii și pisicile au reușit să supraviețuiască valurilor ucigașe. În orașul Sendai, un locuitor, Kamata, a crezut că nu-și va mai revedea vreodată câinele deoarece a considerat că l-a luat torentul de apă. Dar câinele a fost cel care și-a găsit în final stăpânul, venind după el în refugiul în care acesta se adăpostise. ‘A înotat și m-a găsit. Înghițise multă apă de mare și vomita încontinuu, am crezut că o să-l pierd, dar și-a revenit’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?