Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Semnarea Contractului Cadru cu CNAS, amânată pentru iunie


După ce medicii de familie au anunțat că nu vor semna Contractul Cadru pentru 2011-2012, deoarece conține măsuri total aberante, amenințând chiar și cu emigrarea, guvernanții au decis să amâne semnarea acestui act normativ până la 1 iunie. „Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea aduce la cunoștința furnizorilor de servicii medicale, de medicamente și de dispozitive medicale cu care se află în relații contractuale, faptul că semnarea Contractului-cadru pentru anul 2011 a fost amânată până la data de 1 iunie 2011, conform declarației Ministrului Sănătății, Attila Cseke. În aceste condiții, se vor încheia acte adiționale la contractele încheiate pentru anul 2010, iar condițiile acordării asistenței me-dicale în baza actelor adiționale sunt cele prevăzute în actele normative în vigoare”, a arătat Mihai Copaci, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea.
Primul termen de semnare a contractului-cadru pe anul 2011 era 1 aprilie, însă majoritatea medicilor de familie vrânceni, ca și colegii lor din țară, au refuzat să-l semneze, motivând că acest act normativ va duce la falimentul cabinetelor de medicină de familie. De asemenea, ei erau nemulțumiți și din cauza faptului că măsurile prezentate în actul normativ susțineau un sistem anti-pacient și anti-medic. Medicii de familie vrânceni speră că în aceste două luni de răgaz să se pună bazele unui Contract Cadru corect, care să fie în concordanță cu activitatea pe care o desfășoară. „Dacă s-a amânat acum și de la 1 iunie o luăm de la capăt, cu aceleași dezbateri, nu s-a întâmplat nimic, dar dacă în aceste două luni se va discuta principial și corect, cu clauze cinstite și firești, înseamnă că e un pas bun. Noi sperăm să se discute totul cu obiectivitate și responsabilitate și să se pună bazele unui contract cadru corect pentru toți partenerii. Până la 1 iunie, ne vom desfășura activitatea conform Contractului Cadru care este în vigoare, pentru că încă suntem în relație contractuală cu Casa de Asigurări”, a declarat Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea. Până la 1 iunie, medicii de familie vor prescrie rețete gratuite și vor acorda consultații medicale pe baza contractului cadru semnat anul trecut.
În ultimele luni, 33 de medici de familie vrânceni și-au ridicat de la Direcția de Sănătate Publică certificatele care le atestă pregătirea, documente care pot fi folosite dacă vor să practice meseria în altă țară.
De asemenea, alți 60 de medici de familie au solicitat de la Casa de Asigurări de Sănătate adeverințe care atestă că erau în relație contractuală cu instituția la 1 ianuarie 2007, data la care România a intrat în Uniunea Europeană, iar alte 100 adeverințe urmau a fi eliberate. Toți acești medici au amenințat că vor emigra în cazul în care guvernanții vor continua să-și bată joc de ei și de pacienții lor. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?