Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Ploaie de omagii în lume, după decesul actriţei Liz Taylor


Numeroși artiști din domeniul cinematografiei și al muzicii, dar și personalități politice și sportive au ținut să aducă un omagiu, miercuri, actriței americane Elizabeth Taylor, considerată „ultimul mare star de la Hollywood”, decedată la vârsta de 79 ani. Nancy Reagan, fostă actriță și văduva fostului președinte american Ronald Reagan a declarat: „Elizabeth Taylor era o femeie pasională și plină de compasiune pentru cei care o înconjurau: familia, prietenii și victimele SIDA. Era o legendă veritabilă și ne va lipsi”. Franco Zeffirelli, regizorul italian cu care Liz Taylor a filmat „Îmblânzirea scorpiei” (1967)” și „Tinerețea lui Toscanini” (1988) a spus la rândul său: „Odată cu ea dispare o divă așa cum nu mai există în zilele noastre. Era foarte frumoasă, inteligentă și suficient de divă pentru a-i încurca puțin pe cei cu care se întâlnea. Era, totodată, o femeie mai mult decât liberă, care și-a permis să aibă opt mariaje și șapte soți într-o epocă foarte diferită de vremurile actuale”. De cealaltă parte, Frédéric Mitterrand, ministrul francez al Culturii a spus despre legendara actriță: „A fost ultimul mare star, ultimul mare împărat, ultima regină. Cariera ei corespunde unei mari perioade a cinematografului romanesc, într-un moment în care cinematografia hollywoodiană se sprijinea pe scenarii de o calitate excepțională”.

***
Chris Dodd, senator american și președintele Motion Picture Association of America (MPAA), vorbește atât despre contribuția ei în cinematografie, cât și despre actele sale caritabile: „Contribuția ei artistică la industria cinematografică este incalculabilă. Talentul ei a trecut proba timpului și a impresionat multe generații de cinefili. A fost o veritabilă legendă a Americii, a cărei moștenire depășea cu mult talentul ei de actriță, în special prin eforturile ei contra maladiei SIDA”. Line Renaud, cântăreață și actriță franceză spune despre Liz că „avea un talent nebun și o frumusețe extraordinară și unică. Era o excelentă actriță cu o carieră uriașă, «un monstru sacru» al celei de-a șaptea arte”. Celebrul Elton John, cântăreț britanic cu care a colaborat la multe din galele de caritate, spune: „Tocmai am pierdut unul dintre giganții de la Hollywood. Însă, mai ales, am pierdut o personalitate incredibilă”. Åži George Michael, cântăreț britanic, regretă dispariția marii actrițe: „A făcut foarte multe lucruri în acești ultimi 25 de ani pentru a ajuta lumea să facă față epidemiei SIDA. Sunt mândru că am cunoscut-o, chiar dacă destul de puțin. Este o zi tristă. Elizabeth Taylor era ultimul mare star de la Hollywood, o femeie fantastică și plină de șarm. A fost singura persoană pe care am cunoscut-o care avea ochii cu adevărat de culoare violet. Erau atât de frumoși”.

***
Francois Fillon, premierul francez, a declarat: „Frumusețea și senzualitatea celei care va rămâne pentru marele ecran o Cleopatra de neegalat i-au oferit o notorietate mondială”, la fel ca și „subtilitatea interpretărilor sale, în special din filmele «Butterfield 8» și «Cui i-e frică de Virginia Woolf?»”. Cindy Crawford, top model american, a spus: „Dumnezeu să o odihnească. A fost o femeie incredibilă, atât în interior, cât și la exterior și a reprezentat o mare sursă de inspirație pentru mine”. Magic Johnson, fost jucător profesionist de baschet american și seropozitiv, a spus, la anunțul veștii despre decesul actriței: „Îți mulțumesc, Elizabeth Taylor, pentru ajutorul tău în războiul contra virusului HIV și a maladiei SIDA. Ne vei lipsi”. Steve Martin, actor american, povestește despre ea: „Am întâlnit-o pe Elizabeth Taylor de mai multe ori. Era foarte spirituală și plină de autoironie, iar acest lucru mi s-a părut uimitor și plin de prospețime. Îi plăcea să râdă”. Serena Williams, jucătoare americană de tenis, i-a adus și ea un omagiu: „Elizabeth Taylor: grație, stil, eleganță, legendă. Aveai acel gen de frumusețe pe care lumea nu-l mai văzuse niciodată până atunci. Cuvintele nu vor putea să descrie ceea ce reprezintă dispariția ta”. Michael Caine, actor britanic, și-a exprimat regretul față de pierderea unei prietene: „Sunt foarte trist de când am aflat despre moartea acestei prietene frumoase. Era o persoană de treabă”.

***
Iar Michael Winner, regizor britanic, este de părere că „Elizabeth Taylor a fost ultimul mare star glamour. Viața ei a reprezentat cel mai lung foileton din istorie. Era întruchiparea șarmului și a tragediei care îi atrag pe oameni la Hollywood”. Muzicianul american Tito Jackson spune: „Elizabeth Taylor a fost o persoană care a avut un impact major în industria cinematografică, dar și în societate. Am admirat mai ales implicarea ei în lupta contra maladiei SIDA. Am apreciat întotdeauna loialitatea ei de neclintit și prietenia ei necondiționată pentru regretatul meu frate Michael Jackson. Liz l-a ajutat pe fratele meu în câteva momente dificile din viața lui. Odihnească-se în pace”. Cântăreața americană Madonna regretă pierderea „unei femei unice”: „Îmi pare atât de rău să aud că această mare legendă a murit. Am admirat-o și respectat-o nu doar ca actriță, ci și pentru uimitoarea ei carieră de activistă contra maladiei SIDA. Era o femeie unică”. Mike Nichols, regizorul filmului „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”, spune: „Elizabeth m-a șocat nu doar prin frumusețea ei, ci și prin generozitatea ei. Prin felul în care râdea. Prin vitalitatea ei, pe care o afișa, fie că filmam o scenă dificilă din film, fie că ne aflam cu toții într-un restaurant unde rămâneam până în zori. Este unică și de neuitat atât în film, cât și în inimile noastre”.

***
Celebra cântăreață și actriță Liza Minnelli este de părere că Liz Taylor „a fost cu adevărat un star, nu doar pentru că era frumoasă și celebră. Elizabeth Taylor avea talent”. „Ca prietenă, mi-a fost întotdeauna alături. Îmi va fi dor de ea pentru tot restul vieții mele, însă mă simt norocoasă că am cunoscut-o”, a adăugat aceasta. Iar cântăreața și actrița Barbra Streisand a declarat: „Acesta este sfârșitul unei epoci. Nu doar pentru că ea era frumoasă și celebră. Ci pentru umanismul ei. A dat un chip luptei contra HIV/ SIDA. Era amuzantă. Era generoasă. A făcut ca viața ei să conteze”. Actrița americană Joan Collins a spus și ea, cu regret: „Sunt teribil de tristă din cauza morții lui Elizabeth Taylor. Deși toată lumea de aici din Hollywood știa că sfârșitul ei era aproape, suntem cu toții în stare de șoc. A fost cu adevărat ultima mare legendă de la Hollywood, o mare frumusețe, o mare actriță și a continuat să fascineze lumea întreagă pe parcursul întregii ei vieți tumultuoase și cariere. Nu va exista niciodată un alt star care să se apropie măcar de nivelul ei de celebritate și generozitate, în special în ceea ce privește implicarea ei în lupta contra maladiei SIDA. Ne va lipsi”. Actrița Elizabeth Taylor a murit la vârsta de 79 de ani, miercuri dimineață, la spitalul Cedars-Sinai din Los Angeles unde fusese internată de șase săptămâni, din cauza unei insuficiențe cardiace.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?