Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

„Boc ne minte cu tupeu!“


Luminița de la capătul tunelului e pe cale să ne orbească. Vineri, 1 aprilie, vom serba cu șampanie scumpă mult așteptata ieșire din criză, anunțată cu surle și trâmbițe de premierul Emil Boc și de Guvern. Populația se plânge că în acest ritm nu va ieși din criza financiară, dar va intra în crize de nervi sau medicale. Ziua de 1 aprilie este destul de bine aleasă de premier pentru a promite marea cu sarea în condițiile în care românul serbează la această dată, Ziua Păcălelii. Åži de această dată, păcăleala va fi în loc de mesaj electoral pentru români.

Născută în toamna lui 2008 din cauza căderii unei bănci mondiale și din vina sistemului financiar care a permis credite fără număr doar cu buletinul, criza financiară a primit din partea acestui Guvern nenumărate ultimatumuri. Mai întâi, Traian Băsescu ne-a spus să nu ne grăbim pentru că nu suntem în picaj financiar, apoi susținea că suntem puțin în criză, dar nu ca alte țări. Prin 2009, la început, ne promitea că în lunile noiembrie, decembrie vom fi din nou cei care eram înainte de 2008. Åži în 2010, cei doi conducători PDL-iști ne-au aiurit mințile că dacă strângem cureaua, de parcă mai aveam găuri, vom reuși să depășim criza. Acest cuvânt era pe toate buzele politicienilor, unii susțineau că mai avem mult, alții că nu suntem în criză. Ultimul boom în ale decla-rațiilor îi aparține tot premierului care a ieșit la microfoane, fără scrupule, și a zis: „Data de 1 aprilie marchează ieșirea din criză”. Da! S-a referit la anul 2011 și la prima zi din luna care urmează.
Nimeni nu mai crede, doar cei care au creierul îmbibat de discursurile suculente ale partidului de la guvernare. Populația cere locuri de muncă, deblocarea investițiilor, revenirea la salariile din 2008 și nu în ultimul rând, stoparea creșterii necontrolate a prețurilor. În toamna lui 2008, specialiștii Uniunii Europene preconizau că ieșirea din criză va dura poate trei ani, poate mai mult. Boc și Băsescu au avut mai mult tupeu și au promis mai puțin.
A fost mai mult. Acum vorbesc de 1 aprilie, o zi în care Guvernul va ține tradiția Păcălelii. Sau mai bine zis, a minciunii sfruntate!

Guvernul s-a lăsat de șah. Nu a reușit să dea mat crizei

Viceprimarul Bogdan Matișan este și mai convins că mai avem doar câteva zile de îndurat. „Pe data de 2 aprilie vom afla că a fost o păcăleală”, spune viceprimarul convins că premierul Boc va ține tradiția de 1 aprilie. Matișan cere un start la investiții, alocarea banilor pentru realizarea de autostrăzi, infrastructură urbană și rurală și locuri de muncă pentru vrânceni. „Dacă nu se mișcă nimic pe investiții mari o să stăm în criză ani buni de acum încolo”, consideră viceprimarul. Bogdan Matișan totuși crede că Boc are un secret în mânecă pe care îl va scoate în seara de 31 spre 1 aprilie și astfel România va spune „Adio!” crizei. „Probabil că Boc are câțiva ași în mânecă. Unu e popa de pică pe care scrie Traian Băsescu, iar Udrea e dama de tobă. Au terminat-o cu șahul și s-au apucat de poker. E mai ușor să faci un careu de popi cu damă în coadă decât să dai șah mat crizei”, a spus ironic Matișan. E clar, nici viceprimarul nu crede că Boc se poate încorda atât de tare încât să alunge criza rea. Administrația publică locală este în criză de mai bine de o săptămână și nu se așteaptă ca de 1 aprilie să se întâmple o minune. Primarul Decebal Bacinschi așteaptă înființarea de noi locuri de muncă, scăderea ratei șomajului, deblocarea investițiilor și bani mai mulți la bugetul local. Nu se va întâmpla, dar edilul așteaptă. „Întrebați-l pe Boc dacă el așa zice!”, ne-a îndemnat primarul Bacinschi. Prins cu lucrările la Piața Unirii, cu modernizarea sistemului de încălzire a orașului și câteva proiecte câștigate, primarul Focșaniului a și uitat că este în criză. S-a obișnuit cu ea și nu-l mai jenează. „Eu sunt în criză de vreo săptămână. Vreau să văd că se fac angajări, că se pornesc investițiile, vreau să văd că se fac plățile la timp și după toate astea pot să spun dacă mai suntem sau nu în criză. Dacă Boc a zis că ieșim, poate că are dreptate”, ne-a declarat Bacinschi cu un ton sceptic.

Norocul nostru: urzica și ștevia

Am încercat la oamenii de rând, dar nici aici nu am avut mai mult succes. Imaginea PDL-ului este pu-ternic degradată și zâmbetul la auzul veștii că ieșim din criză pe 1 aprilie trădează neîncrederea. Åžtefan Dogaru, pensionar din Focșani, a lucrat în armată și acum își plimbă nepoții prin parcurile din Focșani. Nu este mulțumit de cei care îl conduc și spune că ar da milităria jos din pod dacă ar putea. El crede că Boc s-a referit la vreo criză medicală și nu la cea financiară în care se scaldă România de vreo trei ani. „Nu prea știu în ce sens s-a referit Boc la ieșirea din criză. Din punctul de vedere al banilor nu ieșim din criză”, ne-a spus hotărât Åžtefan Dogaru. Pensionarul se preocupă mai mult de viitorul nepoților săi, de educație și de traiul încărcat de neajunsuri de acum.
Ca toți românii, și el vede că prețurile au luat-o razna, că salariile în loc să meargă în pas cu lumea au scăzut și că locurile de muncă sunt rare și fără stabilitate. „Sigur nu s-a referit la criza financiară. Toate sunt din ce în ce mai scumpe, salariile s-au micșorat, iar pensiile sunt impozitate sistematic. Boc ne minte”, afirmă cu responsabilitate pensionarul. „Asta nu ne ține de foame”, adaugă Dogaru. După pă-rerea lui, pentru ca data de 1 aprilie să poată fi trecută în calendar ca ieșirea din criză, Guvernul ar trebui să revină la salariile de dinaintea scăderilor cu 25%, la TVA-ul de 19% și la stoparea sindromului înfloritor la prețul carburanților. Singurul lucru bun ce ni se poate întâmpla vine de Sus și nu de la premierul scund. „Norocul nostru este că vine primăvara și a mai apărut câte o urzică, o ștevie și românul mai are ce pune pe masă. Se mai leagă de câte o bălărie și poate e criza mai ușoară. În rest, nicio schimbare”, a afirmat pensionarul focșănean. Nemulțumit este și de impotența Guvernului de a relansa agricultura și de a conduce țara spre progres. Dogaru crede că mai mult regresăm, și de la un an la altul este din ce în ce mai rău.
În aceste condiții în care oamenii îți spun că nu ieși din criză, tu tot mai susții asta pentru 1 aprilie? Cât tupeu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?