Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Şase mii de euro pentru un hectar de pădure


Locuitorii din Dumitrești, Motnău și Lăstuni au fost vizitați, săptămâna trecută, de o echipă de specialiști care i-au învățat cum să primească bani europeni pentru împădurirea terenurilor degradate. Echipa a fost condusă de doctorul în silvicultură Gică Duță, specialiștii Carmen Popescu și Gino Drâmbă din cadrul Camerei Agricole Vrancea, primarul Sandu Crintea și viceprimarul Iulian Strîmbei. Inginerul Gică Duță, din cadrul Direcției Silvice Vrancea, le-a explicat locuitorilor comunei Dumitrești cum să acceseze banii acordați prin măsura 2.2.1 „Prima împădurire a terenurilor agricole din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013” dar și care sunt beneficiile pentru mediu ale acestui program. Gică Duță a arătat că, la nivel național, sunt disponibile peste 263 de milioane de euro pentru împăduriri. El a precizat că această măsură îi avantajează pe locuitorii din satele Dumitrești, Motnău și Lăstuni, unde sunt terenuri foarte afectate de degradare.
„Deținătorii de terenuri primesc integral fonduri pentru instalarea plantației, pentru întreținere până în anul cinci de la plantare. De amintit este faptul că din anul 1 până la anul 15, proprietarii care au și calitatea de fermier, primesc câte 215 euro pe an și pe hectar pentru pierderea de venit agricol de pe terenul respectiv. Oamenii trebuie să-și clarifice situațiile privind dreptul de proprietate asupra terenurilor, să fie declarate la APIA cu doi ani în urmă și să dea o declarație prin care sunt de acord cu schimbarea destinației terenului în cauză”, a declarat Gică Duță.
Pentru zona Dumitrești, care este declarată defavorizată, se acordă 5.719 euro pentru în-ființarea unui hectar de pădure. În plus, în anul plantării, beneficiarii sunt scutiți de taxe și impozite.
Un alt avantaj este că pădurea rămâne a proprietarilor de drept, iar materialul lemnos poate fi folosit tot de către aceștia. Gică Duță a precizat că un hectar de pădure produce anual 10 tone de oxigen și absoarbe 14 tone de dioxid de carbon. „Este o măsură de care oamenii trebuie să beneficieze. Sunt o grămadă de facilități și un lucru inedit este acela că cota de oxigen poate fi vândută de proprietari către cei care poluează atmosfera”, a încheiat Gică Duță. Primarul Sandu Crintea a arătat că este nevoie ca terenurile degradate să fie împădurite, în felul acesta satele vor avea o altă înfățișare, iar alunecările de teren vor fi stopate.

Măsura 221 – Prima împădurire a terenurilor agricole

Sprijinul financiar european prin această măsură se referă la :
•    Primă de înființare a plantațiilor forestiere (costuri standard), conform proiectului tehnic;
•    O primă anuală pentru lucrările de completări și întreținere a plantației pe o perioadă de 5 ani;
•    O primă anuală fixă (standard) ca și primă pentru pierderea de venit ca urmare a împăduririi, pe an și pe ha, pentru o perioadă de 15 ani.

Terenul agricol reprezintă o suprafață de teren din următoarele categorii de folosință: arabil, pășuni și fânețe, livezi, vii sau alte culturi permanente prevăzute de legislația națională, care au fost folosite în scopuri agricole pe parcursul ultimilor 2 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?