Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Peste 100 de posturi libere în sistemul sanitar vrâncean


Ministerul Sănătății (MS) încearcă prin tot felul de mijloace să înduplece ma-nagerii unităților spitalicești propuse pentru reprofilare, să accepte transformarea spitalelor pe care le conduc în cămine pentru persoane vârstnice. Astfel, într-un comunicat de presă emis vineri de către MS, s-a publicat lista de posturile vacante din sistemul sanitar, pentru care pot opta medicii rămași pe afară în urma transformării spitalelor în care lucrează în cămine pentru persoane vârstnice. Potrivit respectivului comunicat de presă, în spitalele din județul Vrancea există 59 de posturi vacante de medici pentru diferite specialități. Cele mai multe posturi vacante, 35 la număr, sunt la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani, urmat de spitalul Municipal din Adjud, cu 14, și de spitalele din Vidra și Dumbrăveni, cu câte cinci posturi vacante.
De asemenea, și la Serviciul de Ambulanță Județean Vrancea sunt 5,5 posturi libere. Pe lângă posturile de medici, potrivit MS sunt și 2,5 posturi de farmaciști, un post de biolog, trei pentru asistenți sociali, 94 de posturi de personal auxiliar și 75 de posturi de personal mediu sanitar. Prin publicarea acestor posturi vacante, MS încearcă să ofere certitudinea că în urma reprofilării în cămine pentru persoane vârstnice a Spitalelor din Odobești și Mărășești, medicii, asistenții și perso-nalul auxiliar nu își vor pierde locurile de muncă. Cu toate acestea, managerii unităților spitalicești vrâncene propuse pentru reprofilare nu doresc transformarea spitalelor pe care le conduc în cămine pentru persoane vârstnice, deoarece zeci de mii de vrânceni nu vor beneficia de asistența medicală necesară.

La nivel național, mii de posturi de medici și asistenți

Potrivit comunicatului de presă emis de MS, condițiile în care se va realiza procesul de redistribuire, etapele și pașii pe care personalul sanitar trebuie să îi facă pentru ocuparea unui post vor fi aprobate până marți, 22 martie 2011, prin Ordin al MS.
Redistribuirea propriu-zisă a personalului va începe în data de 1 aprilie 2011, se va desfășura în mai multe etape și va dura cel mult 60 de zile. La nivel național, 678 de medici și 2.086 de asistenți medicali vor putea opta pentru posturi în cadrul căminelor pentru persoanele vârstnice nou înființate, sau pentru posturile vacante din sistemul sanitar, pe aceeași specialitate. Reamintim că, la propunerea MS și a Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Guvernul României a aprobat, în data de 9 martie 2011, un program care vizează dezvoltarea unei rețele de cămine pentru persoane vârstnice, finanțate de la bugetul de stat, program pe care autoritățile locale vrâncene nu au de gând să îl acceseze.
Programul „Dezvoltarea rețelei de cămine pentru  persoanele vârstnice” se adresează, în primul rând, autorităților administrației publice județene și locale care pot decide până la data de 31 martie 2011, dacă se înscriu în acest program și dacă doresc înființarea de cămine pentru persoane vârstnice, prin transformarea a 67 de spitale pe care le au în subordine și care sunt menționate în Hotărârea de Guvern 212/2011, adoptată de Guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?