Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

ANL, mai scump decât o agenţie imobiliară


Chiriașii ANL-urilor și-au luat gândul de la posibilitatea de a cumpăra casa în care stau. La îngroparea speranței a participat chiar ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, care a majorat prețul de vânzare a locuințelor ANL. Astfel, dacă anul trecut un metru pătrat costa 407 euro, în 2011 costă 448 de euro. Cum nici anul trecut nu a contat că locuința este la București, Satu Mare sau Focșani, prețul este unitar pe toată țara. Nici învechirea cu un an a apartamentelor nu a fost luată în considerare, dar nici măcar contextul economic.
Un apartament la ANL a ajuns să coste mai mult decât dacă ar fi cumpărat de la o agenție imobiliară. Cu banii pe care i-ar putea obține din vânzare, Udrea susține că va construi alte 2.482 de apartamente. „Vise, vise!”, este de părere viceprimarul Bogdan Matișan, care locuiește într-un astfel de apartament și pe care nu ar da 448 de euro/mp.
În Focșani, sunt în total 683 locuințe ANL și, anul trecut, pentru fiecare a fost stabilit prețul și afișat la intrarea în bloc.
Niciun chiriaș nu a cumpărat apartamentul, deși la început inițiativă era din partea tuturor. Matișan spune că în 2010, din 25.000 de locuințe câte are ANL în țară, s-au vândut doar 10-15. „Probabil că Udrea a vândut peste 90% din ANL-uri în 2010 și acum s-a gândit, pe ultima sută de metri, să facă profit. Anul trecut s-au vândut 10-15 locuințe din 25.000 câte sunt la nivel național”, a spus, ironic, Matișan.

ANL = agenție imobiliară

Deși anul trecut au fost multe discuții despre vânzarea ANL-urilor, fiind găsite mai multe neconcordanțe, acestea nu au fost modificate ulterior. Astfel, boxa se vinde la același preț cu casa, prețul este unitar la nivel național cu toate că în funcție de zonă prețul crește sau scade, iar în unele cazuri blocurile deja dau semne de învechire. Matișan spune că situația creată este „o porcărie” și că nimeni nu va fi în măsură să cumpere locuința la noul preț. „E o porcărie ce se repetă. Efectul este că nu se va vinde nicio locuință. Cei care locuiesc în ANL-uri nu au salarii mari, nu sunt magnați. Criteriile de acordare de la început au făcut ca în aceste blocuri să locuiască bugetari. Pe unii i-au dat afară și au rămas șomeri. De unde să plătească ei 448 de euro pentru un metru pătrat?”, întreabă Matișan. „Ministerul Dezvoltării face numai prostii, ANL a devenit o agenție imobi-liară”, a adăugat, nemulțumit, viceprimarul.
În 2010, Ministerul Dezvoltării a solicitat primăriilor efectuarea de evaluări pentru a stabili prețul pe metrul pătrat în funcție de zonă și de calitatea locuințelor. Când evaluarea era în toi, Udrea a decis: 407 euro/mp. „Îmi este foarte greu să dau sfaturi tinerilor din Focșani. Åži eu sunt în situația lor și   atunci aș fi subiectiv. Mă gândesc serios să apelez la un credit imobiliar și să îmi cumpăr o casă, la un preț decent și raportat la veniturile pe care le am”, a declarat Matișan.
Acesta crede că la mijloc sunt și interese politice și că în 2012, în campania electorală, Udrea va reduce prețul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?