Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Veteran de război, sărbătorit la 100 de ani


Ion C. Stănilă a fost sărbătorit, ieri, de comunitatea locală, cu prilejul împlinirii venerabilei vârste de 100 de ani.

Evenimentul, organizat de Primăria Fitionești, în colaborare cu Asociația Națională a Veteranilor de Război (ANVR), filiala Vrancea, s-a desfășurat în prezența coloneilor (r) Mitică Chiriac și Gheorghe Rogoz, a veteranilor de război din localitate, a consilierilor locali, a primarului Iordache Cazacu și a viceprimarului Gheorghe Gheorghe. „Pentru noi, este nu numai un moment de sărbătoare, ci primul eveniment de acest gen din comuna noastră”, a spus, în deschidere, primarul Iordache Cazacu.
După ce l-a felicitat cu ocazia împlinirii celor o sută de ani, edilul a avut numai cuvinte de laudă la adresa sărbătoritului. „Face parte dintr-o familie de oameni onești, care a muncit și și-a crescut bine copiii, a luptat pentru noi, ca să putem trăi, liniștiți, într-o țară liberă”, a spus Iordache Cazacu. Aprecieri la adresa sărbătoritului a avut și președintele subfilialei Panciu a Asociației Veteranilor de Război,  colonelul (r) Gheorghe Rogoz. Acesta le-a povestit celor prezenți că Ion Stănilă a luptat pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial, fiind înrolat în Divizia a VI-a a Regimentului 27 Infanterie din Bacău. „Pentru o perioadă a fost chiar și prizonier de război”, a precizat el.
Gheorghe Rogoz a mai relatat că, în anii care au urmat revenirii sale din război, Ion Stănilă s-a dedicat familiei sale, alcătuită din soția Păuna, acum în vârstă de 92 de ani, și celor șase copii, dintre care, azi, doar patru mai sunt în viață. „Aceștia trebuie să fie mândri că au un părinte ca moș Ion, care i-a ajutat să reușească în viață”, a mai spus colonelul Gheorghe Rogoz. Vicepreședintele filialei județene a ANVR, colonelul (r) Mitică Chiriac, a precizat că aniversarea lui Ion Stănilă deschide șirul celor 28 de evenimente similare care vor fi marcate în Vrancea, în 2011. Din partea asociației, el i-a înmânat bătrânului o diplomă aniversară și bani. „Nu este o sumă mare, dar îl va ajuta o perioadă”, a declarat Mitică Chiriac.
De asemenea, din partea Consiliului Local, Ion Stănilă a mai primit un costum, o pereche de pantofi și o pălărie.

„Sunt bătrânii noștri, cu care ne mândrim și de care trebuie să avem grijă!”

Primarul Iordache Cazacu a fost de părere că oamenii ca Ion Stănilă, ca toți bătrânii, în general, merită mult mai mult, atât din partea comunității, cât mai ales din partea guvernanților. „Cei ca moș Ion, care nu   și-au precupețit viața, au plecat la război, dar în acel moment nu știau dacă se vor mai întoarce acasă, merită mult mai mult din partea comunității. Cei de la putere ar trebui să se gândească și la ei, să le ofere un trai decent, gratuități la transport și la servicii medicale, nu să le impoziteze pensiile și să le taie ajutoarele sociale din care își cumpărau o pâine sau o lumânare pe care o aprindeau duminica, la Sfânta Liturghie! Ei sunt bătrânii noștri, cei cu care ne mândrim și de care trebuie să avem grijă!”, a spus Iordache Cazacu. Acesta, ca  toți cei prezenți la eveniment, a ciocnit un pahar de șampanie cu sărbătoritul, după care s-a fotografiat împreună cu el. „Să ne trăiești, moș Ioane, iar la anul să te vedem din nou, în mijlocul nostru!”, i-au urat aceștia bătrânului care le-a mulțumit cu lacrimi în ochi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?