Ediția: Joi 13 iunie 2024. Nr. 6648
Ediția: Joi 13 iunie 2024. Nr. 6648

Seismul din Japonia, simţit şi în Vrancea


Seismul produs vineri în Japonia a fost atât de puternic, încât a dat peste cap aparatele de măsură amplasate la Observatorul Seismic de la Vrâncioaia. De altfel, specialiștii au revizuit magnitudinea cutremurului produs vineri în Japonia, de la 8,9 la 9 grade pe scara Richter. „Japonia e unul dintre cele mai sigure locuri, deoarece clădirile sunt concepute și construite în mod extraordinar. Åžtiți deja că pagubele serioase au fost cauzate de tsunami și nu de cutremurul propriu-zis”, ne-a spus Carmen Tamaș Săpunaru. În noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 1.19, și Vrancea s-a cutremurat. Seismul a avut o magnitudine de 3 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 118 kilometri.

Intensitatea și durata îndelungată a cutremurului care a afectat Japonia au făcut ca înregistrarea pe seismograma din cadrul Observatorului Seismic de la Vrâncioaia să se întrerupă. S-a crezut că cerneala folosită pentru înre-gistrarea intensității unui seism s-ar fi terminat. Dar, șeful Stației Seismice din Vrâncioaia, Åžtefan Tătaru, spune că nu poate fi vorba de așa ceva și că seismograma nu a putut fi realizată până la final din cauza intensității mari și a duratei prelungite a seismului din Japonia. „Nu este vorba sub nicio formă cum că s-ar fi terminat cerneala cu care se înre-gistrează intensitatea cutremurului. Este o speculație și nimic mai mult. Si-tuația a fost următoarea. Intensitatea de aproape 9 grade pe scara Richter și durata cutremurului au făcut ca penița cu ajutorul căreia se realizează seismograma, care este foarte, foarte subțire, să prindă o scamă. Hârtia pe care se scrie nu e lucioasă și nu e de o calitate extraordinară, astfel intensitatea seismului din Japonia nu a mai putut fi marcată în scris până la final. Cu siguranță, cerneala din rezervor a fost suficientă, deoarece ajunge pentru mai bine de o săptămână”, ne-a declarat Åžtefan Tătaru, șeful Stației Seismice de la Vrâncioaia.
Între timp însă, vrâncenii care au rude în Japonia țin legătura permanent cu acestea prin internet sau telefon. Ana Rotaru, mama Cristinei Kawaguchi, ne-a spus că fiica sa este bine, iar unde locuiește fiica sa, într-un cartier al capitalei Tokyo, situația este sub control. „Vorbesc mereu cu fiica mea pe internet și la ei în Tokyo situația este sub control. În capitală au fost anunțate doar cinci decese și este vorba despre niște persoane peste care s-a prăbușit un acoperiș. Fiica mea nu are probleme deocamdată și sperăm nici să nu aibă. Ei sunt la o distanță de aproximativ 250 de kilometri de centrala nucleară de la Fukushima și nu au pro-bleme. Nu au avut avarii, nu s-a întâmplat nimic. Normal că sunt speriați, dar sperăm ca situația să revină la normal. Nu se gândește să vină acasă pentru că ea are acolo familie și nu o poate lăsa, ca să vină în România. Ne rugăm la Dumnezeu să fie bine și pentru ei și pentru toată lumea”, ne-a spus Ana Rotaru, mama Cristinei Kawaguchi.

Japonia, cea mai sigură zonă în caz de cutremur

Carmen Tamaș Săpunaru, fiica președintei Colegiului Medicilor Vrancea, Maria Săpunaru, ne-a spus că amicii săi din zonele afectate i-au povestit că au rămas fără gaze și apă caldă, iar mijloacele de transport au circulat cu dificultate. „Åžtiu de la o prietenă foarte bună că la Tokyo a fost serios: aseară nu aveau gaz, ceea ce înseamnă că nu aveau nici apă caldă, pentru că aici apa caldă e generată de boilere pe gaz. Toate mijloacele de transport din Tokyo au fost blocate, așa că mulți oameni nu au avut cum să ajungă acasă de la serviciu și au dormit fie în hoteluri, fie în refugii amenajate special în acest scop. Prietena mea era și ea destul de îngrijorată, pentru că soțul ei nu a putut ajunge acasă aseară, iar ea a rămas singură cu fetița, într-un apartament care se mișcă non-stop. Au fost foarte multe replici, și chiar de la prima, cei care au simțit cutremurul mi-au spus că au avut rău de mișcare, ca pe un vapor. Prietena din Tokyo mi-a zis că astăzi dimineață (sâmbătă dimineață-n.r.) se simțea chiar rău de tot de la atâta ba-lansare aproape continuă”, ne-a povestit Carmen Tamaș Săpunaru, care locuiește la Osaka. În opinia sa, Japonia este cel mai sigur loc în caz de cutremur, căci clădirile sunt în așa fel construite, încât salvează vieți. „Din fericire, zona în care locuiesc eu a fost ferită de cataclisme până acum, așa că, în general, părinții mei aflau primii și îmi spuneau și mie ce s-a mai întâmplat în Japonia. Chiar râdeam astăzi (sâmbătă-n.r.) cu o prietenă originară din Galați, care îmi spunea că așa află și ea de cataclismele din Japonia. Oricum, am fost amândouă de acord că, în caz de cutremur, Japonia e unul dintre cele mai sigure locuri, deoarece clădirile sunt concepute și construite în mod extraordinar. Åžtiți deja că pagubele serioase au fost cauzate de tsunami și nu de cutremurul propriu-zis. Care a fost deosebit de puternic. Prietena din Tokyo mi-a spus că ea era în parc și că nu a putut stă în picioare, a trebuit să se așeze pe pământ”, a adăugat Carmen Tamaș Săpunaru.

132 de seisme în trei zile

De vinerea trecută, ora 6.25, ora României, și până ieri, la ora 9.25, Japonia s-a cutremurat de 132 de ori, majoritatea seismelor având peste 5 grade pe scara Richter.
În Japonia dezastrul continuă. Bilanțul provizoriu al victimelor crește de la o zi la alta. Aproape 2.000 de morți, 10.000 de dispăruți, peste 1.000 de răniți, sute de mii de evacuați și oameni rămași fără adăpost. Guvernul japonez a avertizat duminică, asupra riscurilor de producere a unei explozii la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, similară celei de sâmbătă, care a fost provocată de acumularea de hidrogen. Ieri, Guvernul japonez a anunțat că miezul reactorului 3 de la centrala atomică de la Fukushima a început să se topească. Peste 210.000 de persoane au fost evacuate pe o rază de 20 kilometri în jurul centralei nucleare.19 persoane au fost iradiate și urmează să intre la decontaminare. Potrivit AFP, este posibil ca la două dintre reactoarele centralei nucleare Fukushima să fi fost declanșate reacții de fuziune.

Nivelul radiațiilor a depășit limita maximă admisă

Sistemele de răcire ale centralei Fukushima 1, aflată la 250 de kilometri nord de Tokyo, au fost avariate în urma cutremurului violent de vineri, determinând supraîncălzirea a cel puțin două dintre reactoare. Autoritățile japoneze au evacuat populația pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei și au recurs la măsuri excepționale pentru reducerea presiunii acumulate la reactoare.Nivelul radiațiilor în zona centralei a depășit duminică limita ma-ximă admisă, după ce operatorul centralei, compania TEPCO, a eliberat în atmosferă vapori cu elemente radioactive, pentru a reduce presiunea în interiorul reactoarelor. Agenția meteorolo-gică niponă a revizuit duminică magnitudinea cutremurului de vineri din Japonia, de la 8,9 la 9, informează agenția Kyodo. Agenția, care a revizuit magnitudinea pe baza analizei datelor seismice, a precizat că intensitatea acestuia a fost echivalentă cu cea a cutremurului din 2004 din Sumatra. Conform experților japonezi, care au afirmat că mișcarea distructivă de-a lungul faliei a durat cinci minute, numai patru cutremure înregistrate vreodată în lume au atins magnitudinea 9. Aproximativ 10.000 de persoane ar fi murit în prefectura Miyagi, cea mai apropiată de epicentrul seismului de 9 grade. Informația provine de la un reprezentant al poliției, citat de presa niponă. După cele peste 150 de replici, specia-liștii niponi avertizează că în zilele următoare se va produce un nou cutremur, care ar putea depăși magnitudinea 7. Potrivit presei japoneze, evacuări de proporții sunt în plină desfășurare în orașul Sendai din prefectura Myagi, zona cea mai grav afectată de cutremur.

Trei români printre sinistrați

Printre sinistrați se numără și trei români, aflați în orașul Sendai – unul dintre cele mai grav afectate de seism. Echipele de intervenție fac eforturi mari pentru a-i ajuta pe sinistrați. Transporturile și comunicațiile funcționează greu în toată țara. 50 de state au oferit ajutor autorităților de la Tokyo pentru a gestiona situația. Seismul puternic și tsunami-ul care a urmat au distrus aproape tot în calea lor. Numărul victimelor crește de la o oră la alta. Zeci de mii de oameni au rămas fără un acoperiș deasupra capului. Peste șase milioane de case au rămas fără electricitate și aproximativ un milion de persoane nu au apă potabilă. Având în vedere numărul mare de persoane dispărute, Google a anunțat crearea unei baze de date, unde oamenii îi pot căuta pe cei dragi cu care nu au mai putut lua legătura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?