Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Pensionarii nu primesc banii


Noua lege a pensiilor, 263/2010, îi pune pe pensionarii vrânceni în „stand by” până când Guvernul se va gândi să trimită în teritoriu normele metodologice și va pune la punct sistemul informatic. Astfel, persoanele care și-au depus de la începutul anului și până în prezent dosarele pentru pensionare, fie că e pensie anticipată, la limită de vârstă, invaliditate sau de urmaș, trebuie să mai aștepte. Până când?… Nu se știe deocamdată. Directorul Casei Județene de Pensii Vrancea, Adrian Juravle, susține că în această situație sunt doar 180 de persoane.

Ceea ce nu spune directorul democrat liberal este că acești 180 de pensionari nu au primit încă decizia de pensionare cu toate că au depus toate documentele necesare, iar cele 45 de zile, termenul legal, au fost depășite. În acest caz sunt și cei care și-au depus dosare în lunile februarie sau martie, iar în acest fel cifra sporește. Mai mult decât atât, odată ajunși la ghișeele Casei de Pensii, vrâncenii au parte de un tratament în „sictir”. Cristina Ionescu a ajuns ieri la ghișeul cu pricina, de la parter, și a dat peste o funcționară care i-a propus să aibă răbdare. „Mi-a spus că are dosare foarte multe pentru că sistemul informatic nu a fost primit de la Casa Națională de Pensii. M-a luat tare și mi-a spus că dacă îmi convine bine, dacă nu, nu. Nu mi-a zis când va veni decizia și m-a pus să mai sun luna viitoare că poate se rezolvă”, ne-a declarat Cristina Ionescu. Femeia a ajuns la Pensii pentru o rudă care solicită pensionare pentru incapacitate temporară de muncă. Dacă inițial directorul Casei de Pensii, Juravle, a infirmat posibilitatea de a fi amânate deciziile din cauza sistemului informatic, ieri a recunoscut că sunt probleme. „Programul informatic pentru stabiliri pensii pe noua Lege este instalat, dar nu putem să emitem decizii până când nu vom ști clar dacă apar erori sau nu. Programul există, se lucrează pe el, dar deciziile vor fi emise numai după ce se va stabili dacă emite erori sau nu. Așteptăm de la Casa Națională de Pensii o hotărâre în această privință”, ne-a declarat Adrian Juravle. Directorul a precizat că sunt în întârziere 180 de dosare, depuse în cursul lunii ianuarie, iar pentru cele din lunile februarie și martie, acesta a precizat că se încadrează în termenul de 45 de zile prevăzut de noua lege. „Pe vechea lege aveam la dispoziție 3 luni pentru emiterea deciziei, acum sunt doar 45 de zile. Dosarele depuse în ianuarie și fe- bruarie se încadrează în termenul prevăzut de lege”, a mai spus Juravle care speră ca în această lună programul informatic să fie funcțional. Cu toate că pentru dosarele de pensionare depuse în fe-bruarie și martie, Casa de Pensii se încadrează în termen, funcționarii din spatele ghișeului de stabiliri pensii nu dau speranțe pensionarilor că vor primi banii prea curând. În schimb, directorul precizează că dreptul va fi calculat retroactiv pentru ca pensionarul să nu piardă niciun leu din pensia și așa mică.

Legea pensiilor are mai multe probleme

Supărat pe acest sistem este și Vasile Vâlcu, președintele Consiliului Persoanelor Vârstnice (CPV) Vrancea care spune că noua lege a pensionarilor are mai multe scăpări și că Guvernul amână plata pensiilor pentru că nu are bani. „Nu au bani și o lungesc de pomană pe seama bieților oameni. Spun că se lucrează la ea și spun că trebuie să aibă răbdare. Noi, când am cotizat nu am mai cerut răbdare. Oamenii așteaptă ce li se cuvine”, ne-a declarat Vasile Vâlcu. Președintele CPV susține că s-a întâlnit cu situații în care între doi foști colegi existau dife-rențe la pensie de până la 100 de lei, cu toate că aveau același stagiu de cotizare și aceleași grupe de muncă. „La legea asta sunt mai multe probleme. Trebuia emisă metodologia de aplicare și de calcul, inclusiv la cei pe care îi amână. Sunt discuții aprinse pentru că Guvernul a dat trei hotărâri de urgență care se bat cap în cap. Doi bărbați care au fost colegi și încadrați în aceeași grupă au primit pensia cu dife-rențe de până la 100 de lei. Asta nu e normal”, susține Vâlcu. Până când Guvernul se va îngriji și de soarta pensionarilor care așteaptă cu sufletul la gură „pensioara”, aceștia vor mai trece pe la ghișeul cu „sictir”, vor afla că mai au de așteptat și vor aduna penalități la plata facturilor la încălzire, curent și alte uti-lități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?