Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Ienupărul


Ienupărul are ca factor curativ fructele false – pseudobacele negre-albăstrui. Afecțiuni pentru care se recomandă: edeme renale; gută; reumatism; edeme cirotice; balonări abdominale; bronșite acute și cronice; dispepsii de fermentație; anorexie; tratează hepatita cronică, icterul și ciroza; bun remediu pentru bolile de rinichi (insuficiență renală, litiază renală, insuficiență renală cu retenție de apă);  reumatism articular, artrite; steatoză hepatică; varice esofagiene; diabet zaharat; cistite recidivante; obezitate; prostatite cro-nice; arterioscleroză; viroze recidivante și persistente; poliartrită cro-nică; dismenoree și leucoree. S-a dovedit activ și prescris împreună cu alte plante, mai ales cu iarbă neagră și frasin, în bolile de ficat.
 
Prezentare generală
Arbust cu frunze aciculare (ca niște ace), dispuse câte 3 și fructe false – pseudobace. Ulei volatil (cu pinene, borneol, camfen, cadinen), substanță amară (Juniperina), acizi organici, (gliceric, 1-ascorbic, acetic, malic, formic), rășini. Diuretic cu acțiune directă asupra parenchimului renal; dezinfectant puternic al căilor renale, digestive, respiratorii; tonic-stomachic; carminativ; sudorific și depurativ; ușor hipoglicemian și antireumatismal.
 
Recomandări:
Gemoderivat din ramuri tinere de ienupăr: se administrează înainte de mesele principale, în puțină apă, 30-50 picături de 2-3 ori pe zi, sau chiar 50-70 picături o dată pe zi, dacă se asociază cu alte gemoterapice; infuzie din fructe de ienupăr: se iau   3-4 lingurițe pe zi; decoct din fructe de ienupăr sau ulei volatil pentru com-prese sau băi contra durerilor reumatismale: se ia în cursul unei zile; se fac băi sau comprese cu decoct (20-30 g la litru); tinctură din fructe de ienupăr împotriva balonării: 20-25 de picături de 2-3 ori pe zi (5% în alcool); macerat din fructe de ienupăr împotriva problemelor digestive:   20-25 de picături de 2-3 ori pe zi; fumigații din fructe de ienupăr pentru dezinfectarea căilor respiratorii, contra guturaiului.

Precauții, contraindicații 
Nu se supradozează, iritând căile renale și producând hematurie.
Este contraindicat în stări inflamatorii acute ale rinichilor sau în sarcină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?