Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Dispută pentru hidrocentrala de la Movileni


Vrancea nu a pierdut niciun hectar de teren de la începerea acțiunii de verificare și actualizare a limitelor comunelor și orașelor de către Oficiile de cadastru. Peste jumătate dintre localitățile vrâncene nu sunt de acord cu hotarele actuale și își dispută diferite suprafețe de teren. Cea mai mare suprafață este disputată de Cîmpineanca și Odobești, peste 800 hectare teren situate la ieșirea din Focșani. Miza o reprezintă taxele și impozitele locale colectate de la proprietarii de terenuri. Una dintre discuțiile din aceste zile este între autoritățile din Garoafa și cele din Movileni (Galați) pentru lacul de acumulare și hidrocentrala de pe Siret.

Peste jumătate dintre loca-litățile vrâncene își dispută diferite suprafețe de teren în acțiunea derulată de Oficiile de cadastru care va avea ca rezultat constituirea Registrului Electronic al Limitelor Unităților Administrativ-Teritoriale (RELUAT), parte a proiectului european INSPIRE. Deși Vrancea este unul dintre puținele județe din țară care aveau cadastrul rea-lizat în 1989 iar acțiunile din ultimele luni au fost ușurate de existența documentelor, nu au lipsit discuțiile fie între edilii vrânceni, fie cu cei ai loca-lităților din județele limitrofe.
La Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Vrancea au fost înregistrate 22 de litigii intrajudețene și 5 litigii inter-județene. Altfel spus, sunt 22 de cazuri în care primăriile vrâncene își dispută diferite suprafețe de teren, respectiv hotarul care să stabilească li-mitele unității administrativ teritoriale. În cazul celor 5 litigii interjudețene este vorba despre primării aflate în dispută cu localități din alte județe. Directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobi-liară Vrancea, Horia Frîncu, a arătat că au fost date soluții pentru litigiile dintre loca-litățile Jitia – Bisoca (Buzău), Ruginești – Urechești (Bacău).
În primul caz s-a stabilit că Mănăstirea Poiana Mărului va trece pe teritoriul comunei vrâncene, așa cum a fost până în anii 90, iar în al doilea caz a fost respinsă solicitarea primăriei băcăuane referitoare la câteva zeci de hectare de teren și a fost menținută limita existentă. Acestora li se adaugă litigiile unde medierea este în curs, respectiv Boghești – Podu Turcului (Bacău), Mărășești – Nicorești (Galați), Garoafa – Movileni (Galați).
Miza disputei dintre Garoafa și Movileni o reprezintă lacul de acumulare și hidrocentrala. La momentul actual, hotarul dintre cele două localități trece prin mijlocul apei și trebuie stabilit dacă hidrocentrala va aparține de Vrancea sau de Galați. Miza o reprezintă în special eventualele taxe și impozite care ar putea fi colectate la bugetul local în cazul unei eventuale privatizări a hidrocentralei.

Gara Cotești nu este la…Cotești

Una dintre localitățile beneficiare ale actualizării hotarelor este Slobozia Ciorăști care are nu mai puțin de trei litigii cu primăriile învecinate, Milcovul, Gugești și Cotești. Inedită este disputa cu Coteștiul, care are ca obiect gara cu același nume, situată pe administrativul comunei Slobozia Ciorăști.
O altă localitate cu multe litigii este Rugineștiul, care își dispută diferite suprafețe de teren cu municipiul Adjud și cu Pufeștiul. De remarcat că Rugineștiul este una dintre comunele cu suprafețe mari de teren. De exemplu, investițiile omului de afaceri Dorinel Umbrărescu de la ieșirea din Adjud sunt pe teritoriul comunei Ruginești.
Una dintre disputele care au miză o suprafață foarte mare de teren este cea dintre Cîmpineanca și Odobești. Primăria din Cîmpineanca revendică nu mai puțin de 430 hectare de teren, aflate acum pe teritoriul Odobeștiului și situate la ieșirea din Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?