Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

O parte din bani ajungea la preşedintele S.B.


Åžeful Biroului Vamal Ploiești, Cornel Costea, a declarat, în fața judecătorilor, că a luat mită 90.000 de lei, din care a oprit o treime, iar restul i-a împărțit între vameși și alte persoane și că, după știința sa, banii ajungeau „la președintele S.B.”.
Magistrații care au decis arestarea preventivă a lui Costea pentru 29 de zile arată în motivarea acestei hotărâri că acesta a fost sincer pe parcursul audierii, descriind în amănunt modul în care se derulau activitățile și în care se împărțeau banii.
Instanța arată că potrivit lui Costea, „în perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011 a primit suma de 90.000 de lei din care lui i-au revenit 30.000 de lei, restul împărțindu-i între vameși și alte persoane, ca P.P. și P.S., bani care, după știința sa ajungeau la președintele S.B.”.
În ceea ce privește suma de 10.000 de lei, la primirea căreia a fost prins în flagrant delict, Costea a declarat că banii erau „dintr-o restanță mai mare”, și au fost puși în biroul său conform propriilor instrucțiuni date numitului V.C.V..
Åžeful Biroului Vamal Ploiești, arestat preventiv pentru corupție, a fost prins în flagrant delict în timp ce primea 10.000 de lei pentru favorizarea unor firme de import-export din Turcia, în cauză fiind efectuate cercetări și față de alți lucrători vamali de la Ploiești, informează, vineri, DNA.
Procurorii anticorupție îl acuză pe Cornel Costea, director al Biroului Vamal Ploiești, de luare de mită în formă continuată și complicitate la fals intelectual în formă continuată.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada noiembrie-decembrie 2010 și ianuarie 2011, în calitate de director al Biroului Vamal Ploiești, Costea a pretins diferite sume de bani de la un denunțător, patron a mai multor firme care desfășurau activități de import-export din Turcia, primind de la acesta, prin intermediar, suma totală de aproximativ 40.000-50.000 euro, în schimbul neprezentării tirurilor la controlul fizic în vama Ploiești. După primirea sumei menționate, Cornel Costea a impus să îi mai fie dată suma de 20.000 lei.

Directorul Biroului Vamal Ploiești a fost prins în flagrant delict, joi, în timp ce primea suma de 10.000 lei, prin intermediar, de la persoana denunțătoare.

Lui Costea i s-au adus la cunoștință acuzațiile, el fiind reținut pentru 24 de ore, joi. Tribunalul București a dispus, vineri, arestarea preventivă a acestuia pentru o perioadă de 29 de zile. Costea a atacat decizia cu recurs, care va fi judecat de Curtea de Apel București.

Blejnar: Nu am luat nimic de la Costea

Președintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat vineri că nu a luat nimic de la șeful Biroului Vamal Ploiești, Cornel Costea, care a spus judecătorilor că a primit mită 90.000 de lei și că o parte din sumă a ajuns „la președintele S.B.”.
„Eu nu am citit declarațiile lui Costea. Nu am luat nimic de la Costea, iar dacă voi fi chemat de către organele de urmărire penală să dau declarații, mă voi duce pentru că vreau să se facă dreptate și pentru că sunt obligat de lege”, a spus Blejnar.
Blejnar a solicitat Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) să ia măsurile necesare ca urmare a acuzațiilor nedovedite din mass-media. În ultima perioadă președintele ANAF a fost acuzat în repetate rânduri atât de oameni politici din opoziție, dar și de unul din foștii angajații din Vamă că el ar fi „regina” de pe tabla de șah a corupției din vămi, acuzații pe care le-a respins de fiecare dată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?