Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Codul Muncii PDL încurajează concedierile şi exploatarea salariaţilor


Patru sute de sindicaliști vrânceni vor picheta, luni, sediul PDL din Focșani pentru a protesta împotriva intenției Guvernului de a modifica, prin asumarea răspunderii, Codul Muncii. Este doar începutul mișcărilor de protest pregătite pentru această primăvară. Modificările propuse de Guvernul pedelist anulează drepturile câștigate de muncitori în ultima sută de ani și, practic, îi transformă în animale care trebuie să muncească doar pentru profitul patronului. Salariații români își vor putea pierde oricând locul de muncă, chiar și numai pentru că patronul s-a trezit prost dispus într-o dimineață.

Liderii confederațiilor sindicale vrâncene au acuzat, vineri, într-o conferință de presă, modificările propuse de guvernanții pedeliști arătând că salariații sunt, practic, transformați în sclavi puși la dispoziția angajatorilor. Liderul CNSLR Frăția, Paraschiv Prodan, a arătat că, așa cum ar trebui să se întâmple într-o țară cu pretenții democratice, modificările la Codul Muncii trebuie făcute în urma discuțiilor cu sindicatele și cu patronatele.
„Dacă se dorește să se adopte noul Cod al Muncii prin procedură de urgență, noi, sindicatele, suntem decise să ieșim la acțiuni de protest începând cu 28 fe-bruarie. Vrancea este printre primele județe din țară unde vor începe manifestările de protest și pichetările pentru a bloca această adoptare a Codului Muncii în varianta Guvernului”, a afirmat Paraschiv Prodan.
Protestele se vor desfășura în zilele de 28 februarie, 7 și 14 martie. „Îi invităm pe toți locuitorii Focșaniului care sunt nemulțumiți de actuala guvernare să ni se alăture la protest. După pichetarea sediului PDL vom merge în marș la Prefectură pentru a prezenta solicitările noastre”, a precizat  liderul CNSLR Frăția.

Muncitorii, la bunul plac al patronilor

Una dintre prevederile abe-rante din Codul Muncii propus de Guvern este stabilirea de către angajator a normelor de muncă și criteriilor de performanță. Practic, patronii sunt liberi să stabilească normele de performanță pe care trebuie să le îndepli-nească muncitorul pentru a-și primi salariul. Ori, angajatorii vor impune norme care nu pot fi îndeplinite de salariați, aceștia fiind nevoiți să lucreze ore suplimentare doar pentru a-și primi salariul trecut în contract.
„Se reintroduce sclavia. Ei propun ca normele de muncă să poată fi stabilite doar de către angajator ori acestea trebuie stabilite de o comisie de evaluare. Deja sunt fa-brici de confecții unde nici dacă funcționează non stop mașinile nu pot fi îndeplinite normele”, a explicat Gigi Mihalache, liderul sindical de la Poșta Română. Sindicaliștii au acuzat și introducerea perioadei de probă de 90 de zile, ceea ce va încuraja munca la negru. „Este o fraudă să ții muncitorii timp de 90 de zile în probe iar apoi să le spui că nu corespund și să-i trimiți acasă pentru a aduce alții”, a afirmat liderul Cartel Alfa, Emil Răvoiu.

Modificările Codului vor permite concedierea a 100.000 de bugetari

Modificările aduse Codului Muncii de guvernanți au doar scopul de a permite concedierea a încă 100.000 bugetari în acest an, a susținut președintele PNL Vrancea, deputatul Nini Săpunaru, într-o conferință de presă. El a declarat că mulți dintre salariații dați afară anul trecut au câștigat în instanțele de judecată procesele deschise împotriva statului. Din acest motiv, guvernanții caută soluții pentru a putea continua concedierile.
„Modificările Codului Muncii se adresează sistemului bugetar. Au de dat oameni afară și, în această situație, cu aceste modificări la Codul Muncii nu mai mișcă nimeni. Acesta este sistemul pedelist. Adoptă acum acest cod pentru ca, după un an, să îl modifice”, a afirmat Nini Săpunaru, acuzând puterea de lipsa oricăror norme de conviețuire politică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?