Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Medicii recomandă vaccinarea HPV


Femeile care nu și-au început viața sexuală privesc cu reticență vaccinarea HPV împotriva cancerului de col uterin. Totuși, de la începutul acestui an, mai multe tinere au acceptat această vaccinare. Astfel, din luna noiembrie a anului 2009, de când a debutat campania, au fost administrate 2207 de doze. Ponderea cea mai mare o reprezintă femeile din grupa de vârstă peste 24 de ani, unde 232 de femei s-au vaccinat cu prima doză, 245 cu două doze și 293 cu toate cele trei doze necesare pentru imunizare. Grupa de vârstă 15-19 ani este cea mai reticentă la această vaccinare, până în prezent imunizându-se 184 de fete cu o doză, 186 cu două doze, și 105 cu cele trei doze necesare. Medicii consideră ca vaccinarea HPV are priză la femeile de peste 24 de ani, deoarece acestea au putut lua singure decizia de a se vaccina, părinții neavând nicio presiunea asupra acestui lucru. În schimb, minorele se izbesc de refuzul părinților, care nu le permit să se vaccineze, de teama efectelor adverse. Cu toate acestea, în Vrancea nu au fost semnalate efecte adverse după realizarea imunizării cu acest vaccin.

Vaccinul nu produce efecte adverse

Pentru a preveni apariția cancerului de col uterin, medicii recomandă controalele ginecologice periodice pentru o perioadă de trei ani și realizarea testului Babeș Papanicolau. „Recomand realizarea testului Babeș Papanicolau, pentru că, în proporție de  80%  se poate depista această formă de cancer. De asemenea, le recomand persoanelor care au peste 18 ani și o viață activă sexual, să-și facă proceduri de screening pentru depistarea cancerului de col uterin. Această procedură de depistare a cancerului de col uterin este recomandată după trei ani de la începerea vieții sexuale, dar nu mai târziu de 21 de ani, după cum spun americanii. Pentru a preveni apariția bolii este indicată o alimentație sănătoasă, bazată pe fructe și legume proaspete, mult sport, dar cea mai eficientă metodă este vaccinarea HPV. S-a demonstrat că se previn 70% din îmbolnăvirile de cancer, prin vaccinare. De aceea, se pune accent pe vaccinarea la o vârstă tânără, deoarce atunci se pot produce anticorpii necesari”, a declarat Lidia Groza, medic oncolog. O cauză concretă care produce cancerul de col uterin nu se cunoaște, dar acesta este considerat o boală cu transmitere se-xuală, iar riscul de îmbolnăvire este proporțional cu activitatea sexuală. Medicii recomandă acest tip de vaccinare și bărbaților, deoarece și ei pot transmite virusul. Câteva din cauzele care sunt vinovate de producerea cancerului de col uterin sunt următoarele: debutul precoce al vieții sexuale, mai ales în primul an de la apariția menstruației, partenerii multipli, numărul mare de sarcini la femei, anticoncepționalele orale, fumatul, dietele, tratamentele cu citostatice sau antibiotice, infecțiile genitale, ș.a.

Cinci cazuri noi pe lună

 În Vrancea, sunt depistate anual   50-60 de cazuri noi de cancer, mai exact cam cinci cazuri noi pe lună. Ceea ce îi bucură pe medici este faptul că, în comparație cu anii trecuți, cazurile curabile sunt egale cu cele incurabile. Cea mai tânără bolnavă de cancer din județ, este o fată de 19 ani, iar cea mai în vârstă, are peste 70 de ani, și, potrivit medicului Lidia Groza, persoanele în vârstă răspund mai bine la tratament, față de cele tinere. Din acest motiv, medicii recomandă controalele ginecologice periodice, pentru ca această formă de cancer, să poată fi detectată în primele stadii de manifestare, care sunt curabile. „Stadiile 1 și 2 sunt curabile, dar sunt și persoane care s-au prezentat în stadiul 3 de boală, iar prin tratamentul cu raze Cobalt și prin intervenție chirurgicală s-au vindecat”, a mai precizat medicul Lidia Groza. În lume, la fiecare trei minute, o femeie moare din cauza acestei cumplite afecțiuni. România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește incidența acestei boli, la fiecare 6 minute, o româncă fiind răpusă de această boală. Începând din luna martie 2010, Ministerul Sănătății a extins campania de vaccinare gratuită împotriva cancerului de col uterin și pentru femeile de peste 24 de ani, care până atunci erau nevoite să plătească pentru acest vaccin. Tot de atunci, campania de vaccinare se poate realiza și prin intermediul cabinetelor de ginecologie și a celor de planificare familială din sistemul sanitar, nu numai în cadrul ca-binetelor școlare și ale medicilor de familie, așa cum era prevăzut inițial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?