Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Iarna a pus stăpânire pe Vrancea


Iarna a pus stăpânire deplină pe județul Vrancea, din nou, deși mai sunt doar câteva zile până la venirea primăverii, din punct de vedere calendaristic. Timp de două zile, a nins abundent, iar stratul de zăpadă a atins, în medie, 20 de centimetri. În zona de munte, stratul de zăpadă a ajuns până la 40 de centimetri. Circulația se desfășoară în condiții de iarnă, iar la ora închiderii ediției nu era niciun drum județean sau național blocat. Primarul Focșaniului, Decebal Bacinschi, dă asigurări că focșănenii nu vor avea probleme cu căldura sau apa caldă.

Cu doar câteva zile înainte de venirea primăverii, din punct de vedere calendaristic, iarna a pus din nou stăpânire deplină pe județul Vrancea. Timp de două zile a nins abundent, iar stratul de zăpadă are, în medie, 20 de centimetri. În zona de munte, stratul de zăpadă măsoară însă aproape 40-45 de centimetri. Cu toate acestea, circulația se desfășoară în condiții de iarnă, nu sunt drumuri blocate și nici mașini sau oameni blocați în nămeți. „Am intervenit încă de ieri cu utilaje cu lamă, autogredere și wole cu lamă pe toate drumurile județene. Au fost ceva probleme, care au constat în blocarea temporară a drumului județean Bogza-Bălești, dar s-a intervenit cu utilaje cu lamă și drumul a fost deblocat. De asemenea, pe drumul județean Vidra-Vizantea, un TIR nu a putut urca o pantă și a blocat parțial drumul, dar și această situație a fost rezolvată rapid. S-a acționat cu toate utilajele și s-a împrăștiat material antiderapant, astfel încât niciun drum județean nu a fost blocat. Se circulă în condiții de iarnă”, a precizat Iulian Matache, directorul Direcției de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean. El le-a recomandat conducătorilor auto ca înainte de a pleca la drum, să se informeze despre situația traseului pe care urmează să se deplaseze. „Este recomandat ca autovehiculele să fie echipate corespunzător, să fie efectuate din timp reviziile și pe cât posibil anvelopele să fie specifice sezonului rece, sau cel puțin acestea să aibă o calitate care să permită deplasarea pe drumurile publice în condiții de siguranță. Totodată, este necesar să se păstreze în mers o distanță suficientă pentru a putea opri în condiții de siguranță”, a adăugat Matache. 

50 de centimetri de zăpadă la munte

În zona de munte, stratul de zăpadă atingea aseară peste 50 de centimetri, respectiv în localitățile Vintileasca, Nereju, Nistorești și Soveja. Åži pe drumurile naționale circulația se desfășura în condiții de iarnă, iar în zona de munte, pe carosabil era un strat de zăpadă de câțiva centimetri. „Deocamdată nu sunt probleme, iar cei de la drumuri au făcut pârtie. Zăpada are mai bine de 50 de centimetri și continuă să ningă. Sperăm să nu fie probleme în noaptea și în zilele următoare”, a spus Marian Georgescu, primarul comunei Vintileasca.

Circulație în condiții de iarnă

Potrivit șefului Serviciului Poliției Rutiere Vrancea, comi-sarul șef Viorel Gheorghe, niciun drum din județul Vrancea nu a fost închis din cauza zăpezii. Comi-sarul șef a precizat că au fost ceva probleme de DJ 202 E Sihlea – Bogza din cauza troienelor formate pe alocuri, dar cei de la drumuri județene au remediat problema. „Nu am avut niciun drum pe care circulația rutieră să fie blocată în totalitate. Singura pro-blemă a fost pe drumul județean 202 E din cauza troienelor de zăpadă, dar au intervenit cei de la drumuri județene și se circulă fără probleme. De asemenea, nu am avut evenimente rutiere deosebite. Au fost mai multe tamponări, dar niciun accident grav”, a afirmat comisarul șef Viorel Gheorghe. Participanții la trafic sunt sfătuiți să nu uite re-gulile elementare pe care trebuie să le respecte atunci când condițiile meteo sunt nefavorabile. Potrivit polițiștilor este interzisă circulația autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără a avea montate pe roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante omologate. „Date fiind condițiile meteo rutiere prognozate pentru această perioadă, șoferii trebuie să adapteze permanent viteza la condițiile de drum, carosabil acoperit cu zăpadă, gheață sau polei, să folosească în mod co-respunzător atât sistemul de iluminare-semnalizare, cât și pe cel de climatizare-dezaburire, pentru a avea vizibilitate și a putea fi observați în trafic și să păstreze în mers o distanță suficientă față de vehiculul dinainte, pentru a putea opri în condiții de siguranță”, a adăugat comisarul șef Viorel Gheorghe.

Accident ușor în Focșani

Traficul rutier s-a desfășurat destul de greu în Focșani, deși angajații de la Serviciul de Dezvoltare au asigurat permanența. Potrivit primarului Decebal Ba-cinschi, numai în noaptea de marți spre miercuri au fost împrăștiate 11 remorci cu sare și nisip. Munca a fost în zadar, însă. „În prezent, mai avem în stoc 300 de tone de sare și 1.200 de tone de nisip. Aseară (marți seara-n.r.), s-a lucrat la foc continuu până dimineață cu 10 utilaje și 100 de oameni. Nu s-a cunoscut însă, căci a nins continuu. Am aruncat 11 remorci cu nisip și sare și nici nu s-a cunoscut. Asigurăm în conti-nuare permanența pentru ca pe bulevarde circulația să se desfășoare în bune condiții. Mâine (astăzi-n.r.) voi discuta cu agenții economici și populația să curețe trotuarele. Avem tot ce ne trebuie pentru a asigura căldură și apă caldă menajeră focșănenilor”, a precizat edilul.
Potrivit șefului Biroului Ru-tier, inspectorul principal Săndel Stoica, în cursul zilei de ieri, în Focșani, s-a produs o singură tamponare și un accident ușor. „Deși a nins destul de mult și   s-a circulat cu dificultate nu au fost înregistrate evenimente deosebite. Marți au fost contabilizate șase tamponări, iar astăzi (ieri-n.r.) doar una. De asemenea, a fost și un accident ușor pe strada Cuza Vodă din Focșani. O femeie care se afla la volanul unui autoturism, a frânat la o trecere de pietoni pentru a acorda prioritate unei persoane, care se angajase în traversarea străzii, a derapat și a acroșat pietonul. Persoana accidentată a fost rănită ușor”, a afirmat inspectorul principal Stoica Săndel.

Ninsori până vineri

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că până vineri va ninge în cea mai mare parte a țării, iar în mai multe județe vor avea loc și intensificări ale vântului. Avertizarea meteorologilor este valabilă până vineri la ora 18.00, în acest interval urmând că ningă temporar în cea mai mare parte a țării.
În județele Constanța, Tulcea, Galați, Brăila, Ialomița și Călărași vântul va avea intensificări cu viteze de 50 – 60 km/h și temporar, în prima parte a intervalului, va viscoli ninsoarea. În zona litoralului viteza vântului va depăși 70 km/h, iar precipitațiile vor fi mixte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?