Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Staţiunea Soveja, „Perla Vrancei“


Mai multe societăți de arhitectură din București, Timișoara, Buzău, Tîrgu Mureș, Cluj, Prahova, Brașov, Tulcea, Iași au prezentat proiecte în cadrul concursului de soluții pentru revitalizarea și readucerea stațiunii Soveja în circuitul turistic, organizat de Consiliul Județean Vrancea. Ieri, la sediul administrației județene a avut loc deschiderea ofertelor. Consiliul Județean vrea să modernizeze și să aducă această stațiune la statutul de stațiune „Perla Vrancei” așa cum era denumită în trecut. Cele mai bune soluții vor fi premiate de către administrația județeană vrânceană.

La concursul de soluții pentru revitalizarea și rea-ducerea stațiunii Soveja în circuitul turistic, organizat de Consiliul Județean Vrancea au fost invitați să participe toți arhitecții urbaniști care vor să-și pună semnătura pe ceea ce va deveni în următorii ani, stațiunea din zona montană. Åži-au arătat interesul pentru acest proiect și au cumpărat documentația mai multe societăți de arhitectură din București, Timișoara, Buzău, Tîrgu Mureș, Cluj, Prahova, Brașov, Tulcea, Iași.
Consiliul Județean vrea să modernizeze și să aducă această stațiune la statutul de stațiune „Perla Vrancei” așa cum era denumită în trecut. Arhitectul șef al județului, Daniela Olaru, a declarat că acest concurs a stârnit interesul mai multor societăți de arhitectură și arhitecți individuali. „26 de firme au solicitat documentația tehnică pentru a se înscrie la concursul de soluții pentru revitalizarea și readucerea stațiunii Soveja în circuitul turistic, organizat de Consiliul Județean Vrancea. Au depus oferte numai șase candidați. Termenul de depunere a ofertelor a fost până pe data de 21 fe-   bruarie, la ora 11.00, iar deschiderea ofertelor a avut  loc la ora 12.00. Membrii specialiști ai ju-riului au fost desemnați de către Registrul Urba-niștilor din România, Ordinul Arhitecților, Fi-liala Muntenia și Asociația Arhitecților Åžefi de Județe”, a susținut arhitectul județului, Daniela Olaru.
Anterior acestei etape, firmele interesate au efectuat o vizită în teren, respectiv la Soveja. „Promotorul acestui concurs, respectiv Consiliul Județean, a organizat, pe data de 18 ianuarie,  vi-zitarea amplasamentului, acțiune la care au participat patru firme. Alte firme ne-au anunțat că au vizitat amplasamentul pe cont propriu”, a spus Daniela Olaru. Arhitectul șef al județului a precizat că, după ce vor fi anunțați participanții declarați eligibili, juriul va trece la analizarea ofertelor și la desemnarea celui mai bun proiect. „Firma sau arhitectul declarat câștigător va încheia un contract de proiectare cu Consiliul Județean Vrancea și va trece la realizarea proiectului propriu-zis. Toate proiectele care vor fi depuse ca ofertă vor fi prezentate vrâncenilor în cadrul unei expoziții organizate în acest scop”, a mai afirmat arhitectul șef al județului, Daniela Olaru.

Stațiunea Soveja va avea o față nouă

Concursul organizat de Consiliul Județean Vrancea are ca scop selectarea celei mai bune soluții care va propune revitalizarea complexă din punct de vedere urbanistic, arhitectural și funcțional a Stațiunii Soveja.
Cei care se înscriu la concurs pot efectua proiecte de dezvoltare a capacitații de cazare în unități de tip pensiune (maxim 10 camere), motel sau hotel; unități de alimentație publică, unități de tratament, SPA, masaj, gimnastică, fitness; spații multifuncționale pentru activități distractive (bowling, popice, tir, șah, rummy, cărți, dans, proiecții cinematografice, etc); piste role, biciclete, skateboard; pârtie sanie, tubing, snowboard, naturală sau artificială; amenajarea unor terenuri sportive multifuncționale (baschet, volei, tenis, badminton); locuri de joacă pe grupe de vârstă; amfiteatru în aer liber, cu posibilitatea montării unei scene mobile; chioșc fanfară, pavilion șah și mici spații comerciale; accese auto, parcări, accese pietonale.

Un hotel și un cazino, bazele stațiunii Soveja

Pe la 1870 un negustor de stofă și pânzeturi din Focșani este sfătuit să facă pe timpul verii „cură de aer” la Soveja pentru a-și vindeca boala de plămâni. Treptat, clientela terapiei cu ozon în pădurile sovejene se extinde și, cum pe vremea aceea Soveja nu era încă stațiune, negustori, funcționari, meșteșugari și alți reprezentanți ai clasei medii citadine vin să stea în gazdă la săteni pe timpul verii.
În 1901 prefectul județului Putna obține de la Ministerul Agriculturii și Domeniilor aprobare să construiască în partea de vest a satului, înspre Lepșa, un mic hotel de lemn cu un cazino alături. Câțiva ani mai târziu, drumul către Soveja poate fi parcurs și cu trenul datorită construirii unei căi ferate de către o societate forestieră. Trenul forestier avea un vagon de călători care aducea turiști și transporta localnici către Focșani și Mărășești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?