Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Clădirea primăriei, lăsată în ruină


Clădirea care se dorește a fi sediul primăriei din Adjud este în ruină, de aproximativ 15 ani. Reprezentanții administrației locale au în plan continuarea lucrărilor în vederea amenajării noului sediu al Primăriei, dar acest lucru depinde de bugetul local. Din păcate, această clădire s-a transformat, de când a fost lăsată în paragină, într-o ruină. În timp, clădirea a fost folosită și pe post de WC public.

Lucrările de construcție a unui imobil în care să funcționeze administrația locală din Adjud au fost abandonate în urmă cu aproximativ 15 ani din cauza lipsei resurselor financiare. În tot acest timp, funcționarii Primăriei Adjud lucrează într-o clădire veche, situată lângă stadion. S-au mutat acolo dintr-o clădire și mai antică, ce nu mai corespundea nevoilor din niciun punct de vedere.
Despre continuarea lucrărilor la noul sediu al Primăriei Adjud s-a discutat în cadrul dezbaterii publice privind repartizarea bugetului local pe anul 2011. Din păcate, nu este sigur că acest lucru se va și întâmpla, deoarece bugetul local este foarte mic, iar continuarea lucrărilor la acea clădire presupune cheltuieli mari, toate fiind suportate din bugetul administrației locale. „Avem în plan continuarea lucrărilor la acel nou sediu, deoarece municipiul Adjud ar trebui să aibă o primărie modernă și este păcat ca acea construcție începută să se ruineze. Din păcate, bugetul local este prea mic pentru a suporta o astfel de cheltuială, întrucât primăria trebuie să asigure mai întâi partea de funcționare și apoi cea de dezvoltare. Întrucât nu există axe prioritare pentru construirea unor sedii pentru primării, toată lucrarea trebuie făcută din bugetul local, iar acest lucru este dificil în vremurile acestea neprielnice din punct de vedere economic”, a precizat primarul Constantin Armencea.
Instituția locală are în vedere și obținerea unor finanțări europene pentru amenajarea altor instituții de interes public, în incinta viitoarei primării. Un astfel de exemplu este Biblioteca din Adjud, care funcționează în corpul B al clădirii cu pricina.

Sediul primăriei Adjud, si-tuat în parcul municipiului, este inclus într-un program de investiții multianual 2011-2013, cu finanțare din bugetul local. Lucrarea are o valoare totală de 2,2 milioane lei. Din bugetul pe 2012 se va aloca un milion de lei, iar din cel pe 2013- 1,2 milioane de lei.
Dacă noul sediu va fi dat în folosință, în sediul în care funcționează acum administrația locală va funcționa Serviciul de Taxe și Impozite, care în prezent își desfășoară activitatea în internatul liceului „Emil Botta”, unde nu sunt condiții prielnice și adecvate.

WC-ul public al municipiului

Viitorul sediu al Primăriei Adjud, lăsat în paragină în urmă cu aproximativ 15 ani, a fost la un moment dat și WC-ul public al municipiului. Toți cei care aveau nevoi fiziolo-gice „vizitau” clădirea și își rezolvau problemele.
Pe timp de vară, adjudenii nu puteau sta pe băncile care se aflau în vecinătatea clădirii, deoarece mirosul de urină și fecale era înțepător. Nici cei care doreau să împrumute o carte de la bibliotecă nu erau scutiți de inhalarea mirosului urât, care le „dădea peste cap” simțurile.
La un moment dat, în acea clădire își duceau veacul, atunci când vremea era  frumoasă, și câțiva oameni ai străzii. Aceștia își amenajaseră adevărate apartamente acolo. Totodată, și câinii maidanezi se adăposteau printre gunoaie și mizerie. Clădirea abandonată, din parcul municipal, era un focar de infecție.
Chiar dacă este de necrezut, unele persoane foloseau clădirea pe post de… motel. Întrețineau relații sexuale, iar mărturie stăteau zecile de prezervative aruncate pe jos. „Era de-a dreptul rușinos ce se întâmpla acum câțiva ani în clădirea aceea. Când treceai pe acolo, trebuia să te ții de nas din cauza mirosului înțepător. Ar trebui să se facă ceva acolo, să se amenajeze cumva acea clădire, mai ales că se află în centrul parcului și toată lumea observă ruina în care s-a transformat”, a spus Vasile M., din Adjud. Primăria Adjud a luat cunoștință de acest lucru și a împrejmuit clădirea cu plase din sârmă. Chiar și așa, unii tot mai intră în clădire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?