Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Fagul


Fagul are ca factor curativ scoarța, mugurii și frunzele. Fagul tratează în special bolile de rinichi, pentru care reprezintă o veritabilă minune.
 
Prezentare generală
Face parte din Familia Fagaceae. Trunchiul are scoarță netedă, cenușie-albicioasă. Fructul său se numește jir, fiind o achenă învelită într-o cupă țepoasă cu patru valve.

Calități curative și acțiune farmaceutică
Extractul hidrolizat de frunze conține compuși de natură flavonoidă: miricetină, leucodelfină, acid elagic, everatină, camferol, acid cafeic, acid cumaric, tanin. Scoarța de fag este utilizată ca febrifug și tonic amar. Datorită taninului, este utilizată ca antidiareic. Gudronul extras din lemn este folosit la tratarea dermatitelor și afecțiunea căilor respiratorii.
 
Recomandări:
– decoct din scoarță pentru tratarea diareelor și a dizenteriei; febrei; litiazei urinare
– decoct din ramuri tinere pentru tratarea durerilor reumatice.
– infuzie din muguri pentru tratarea litiazei urinare
– pentru consum: semințele indicate în calculoză renală și în colici renale.
– macerat din rădăcini tinere (recoltate în lunile martie și mai). Au indicații în afecțiunile căilor respiratorii superioare, tuse, traheită, bronșite și epilepsie. – macerat din muguri (gemoderivat) pentru tratarea emfizemului pulmonar, nefritelor, cisto-pielitelor. Din mugurii macerați se obține un extract numit gemoderivat. 
– cărbune din scoarță contra febrei, problemelor stomacale, împotriva calculilor urinari.
Scoarța ramurilor tinere de fag se folosește drept un puternic remediu contra febrei, fiind la fel de activ precum scoarța de chinină. Cărbunele obținut din lemn are proprietăți antiacide și absorbante pentru gazele și toxinele intestinale. Cenușa lemnului, diluată în vin alb, are proprietăți diuretice, fiind capabilă să dizolve calculii urinari. De curând, fitoterapia a descoperit în mugurii de fag proprietăți stimulatoare ale diurezei și funcționalității rinichilor. Ei sunt recomandați în insuficiență renală, litiază renală și în formele de obezitate caracterizate prin retenție hidrică.
Nu există precauții și contraindicații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?