Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Pedeliştii vor să impună modele de case


Mințile pedeliștilor nu știu ce să mai născocească pentru a fi considerate ridicole. După ce au depus la Parlament un proiect de lege pentru impozitarea vrăjitoarelor, de parcă românii din cauza Mamei Omida mor de foame, acum pedeliștii au pus ochii pe casele românilor. Mai nou, ei vor să o împuternicească pe Elena Udrea să întocmească 10 proiecte de case, dintre care să-și aleagă românii atunci când vor să-și construiască una. Exact ca pe vremea lui Ceaușescu, când românii nu aveau voie să-și construiască locuințe cu etaj sau cu prea multe camere, deoarece riscau să fie confiscate. „O porcărie”, spun arhitecții vrânceni, care consideră că pedeliștii și-au „pierdut uzul rațiunii”.

Mințile „luminate” ale PDL au găsit soluția magică pentru ca România să iasă din criză, prin instituirea unui nou concept în… construcții, nicidecum în economie, cum ne-am fi așteptat. Un medic veterinar, un jurnalist, un agronom și un jurist și-au „consumat” neuronii pentru a-i arăta românului cum trebuie să-și construiască o locuință în buricul târgului, o clădire de birouri sau o casă la țară. Åži-au ratat cariera, am putea spune noi, căci arhitecți ar fi trebuit să se facă, deoarece cei patru pedeliști s-au apucat de întocmit proiecte de lege în… arhitectură. Ei au inițiat un proiect de lege pe care l-au depus deja la Parlament, care presupune „stimularea economiei naționale”, după părerea lor. Astfel, fie că românul vrea să-și construiască o casă la țară ori la oraș, fie că vrea o clădire de birouri, pe viitor ar putea fi obligat să apeleze la cele 10 modele de proiecte propuse de cei patru „arhitecți” în devenire. Aceștia promit românilor care optează pentru una dintre variante că vor fi scutiți de la obținerea autorizației și întocmirea proiectului de construcție.
Arhitecții vrânceni cred că ideea pedeliștilor este cel puțin „o porcărie” și că nu poate fi pusă în aplicare. „Este o porcărie, pentru că niciun teren nu seamănă cu altul. Ar trebui niște terenuri ideale, pătrate pentru a putea face așa ceva. Ei vor ca toate familiile să fie cu trei persoane, nu cu patru, cinci sau două, să aibă terenurile pătrate 10 pe 10, orientate toate către nord. Ne mai trebuie o uniformă și ne înregimentăm ca înainte”, ne-a declarat Florin Mândru, reprezentantul vrâncean al Ordinului Arhitecților din România. Acesta susține că un model similar poate fi întâlnit în Croația, care a dat mână liberă băncilor la creditare, pentru ca populația să își poată reconstrui casele distruse în urma războiului. Lângă locuințele ciuruite de gloanțe s-au construit casele tip, pentru a arăta lumii întregi efectele războiului. La noi, inițiativa pare o soluție nefericită. „A mai încercat și nefericita asta de Udrea. Are un proiect de lege cu niște locuințe pentru specialiști la țară, nu s-a putut aplica. Este o panaramă, nu ai cum să o explici și să-i găsești vreun argument corect. Este o năstrușnicie visată noaptea de cineva, probabil, care are impresia că se poate aplica, mai ales la români. Se dau legi la plesneală, fără să se vadă implicațiile și finalitatea”, a mai spus Florin Mândru, care vede în acest proiect de lege o afacere tip pentru PDL. „Ne-am obișnuit cu atâtea surprize, cel puțin la ăștia s-a pierdut uzul rațiunii. La o anumită clientelă politică se vor comanda aceste proiecte. Au niște clienți care vor să prindă un proiect tip pe țară, că se aplică sau nu, nu mai contează. Se va plăti proiectarea cuiva și pe urmă Dumnezeu cu mila”, a conchis arhitectul Mândru.

Doar 2% vor accepta modelele 

Nici arhitectul județului, Daniela Olaru, nu vede în acest proiect de lege o rezolvare a nevoilor de construcție ale românilor. „O inițiativă de genul acesta este o aberație din nenumărate motive. Nu cred că este binevenită. Taxele care se percep de Primărie pentru autorizarea lucrărilor de construcții nu se vor mai încasa. Tarifele de proiectare, în funcție de valoarea lucrărilor, sunt între 2 și 9%, dar pentru locuințe se reduc la 50%. Dacă pe site-ul Ministerului Agriculturii ar apărea 10 scheme de tratament pentru orice plantă sau parazit ? Nu o văd funcționând în România, nu avem cultura necesară să facem asta”, ne-a declarat Daniela Olaru.
Arhitectul crede că, pentru ca proiectul să devină lege, întreaga legislație în construcții ar trebui modificată, ori acest lucru pare imposibil. „Românul va găsi subterfugii ca pe baza acestei prevederi legislative să își extindă construcția”, a completat Daniela  Olaru.
Nici arhitectul Paul Grigoriu nu crede că românii se vor buluci la cele 10 proiecte ale pedeliștilor. El spune că fiecare om are personalitatea lui și nu poate fi îngrădit cu un șablon. „Sub 2% vor accepta. Fiecare avem o personalitate, vrem să alegem. E ca și cum ne-am duce la magazin să cumpărăm un costum de haine și ne dă vânzătorul 10 modele din care să alegem. Poate îl vrem la comandă!”, a asemănat Paul Grigoriu casele tip. Totodată, el susține că fiecare teren permite amplasarea unui anume tip de casă, iar punctele cardinale sunt esențiale pentru un proiectant.
Oricare din cele 10 modele tip poate fi accesat numai dacă persoana fizică sau juridică deține minim 400 metri pătrați de teren în regim de proprietate sau concesiune. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?