Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Tonic pentru perioada menopauzei


Tratamente hormonale
În ultimele două decenii, cercetătorii au căutat o soluție globală, un medicament care să suplinească oprirea producției de hormoni și care să înlăture toate simptomele neplăcute ale debutului de menopauză. Primele medicamentele care au apărut conțineau hormoni estrogeni, care, într-adevăr, atunci când erau administrați, reduceau simțitor apariția unor simptome cum ar fi bufeurile sau transpirația. Mai mult, administrarea de medicamente cu hormoni estrogeni prevenea apariția osteoporozei, a petelor pe piele cauzate de vârstă, a tulburărilor la nivelul vaginului.
Dincolo de beneficiile sale însă, administrarea de estrogen a dus la apariția unor probleme extrem de grave, dintre care cea mai mare era dublarea riscului de apariție a tumorilor benigne și a cancerului de sân, ovarian, a unor boli cardiace. Atunci a fost lansată o nouă generație de medicamente hormonale, care conțineau, alături de estrogen, celălalt hormon produs de ovare: progesteronul. Însă, folosirea acestor medicamente mărește cu aproape 30% riscul apariției cancerului la sân și ovarian, nu are niciun fel de efect favorabil (contrar celor pretinse de producători) asupra activității cardiace și nici asupra unor tulburări emoționale. De asemenea, s-a constatat că tratamentul cu aceste medicamente favorizează și apariția unor tulburări colaterale cum ar fi scurgerile vaginale, greață, reținerea de lichide în organism, durerile de sâni. Există studii care arată că aceste pilule sporesc și riscul apariției trombozelor, emboliilor și a accidentului vascular. Se recomandă foarte multă prudență în adoptarea acestui tip de tratament hormonal. Tratamentul natural este soluția. Așa au reajuns în actualitate valeriana, sunătoarea, soia și germenii de soia, precum și anumite plante chinezești care la noi sunt mai greu de găsit, putând fi înlocuite însă de leacuri autohtone.
 
Calități curative și acțiune farmaceutică: reîntineritoare; estompa simptomele menopauzei; pentru menținerea frumuseții, ajută la menținerea elasticității și a strălucirii pielii, la menținerea tonusului sânilor; încetinește ritmul de creștere a pilo-zităților; împiedică apariția osteoporozei și a anumitor boli degenerative specifice vârstei a treia; reglează tensiunea arterială.
 
 Recomandare:
 Cinci leacuri din plante cu efecte excepționale
 – Lemnul-dulce – estrogenul natural
 – Salvia – contra transpirației și a bufeurilor
 – Crețișoara – un antihemoragic redutabil
 – Sunătoarea – antidepresivul natural cel mai folosit
 – Valeriana – plantă liniștii și a calmului
 – tonic feminin
Este un remediu foarte complex, pe bază de plante estrogene puternice (între care și lemnul-dulce și semințele de mărar), completate ca acțiune de ierburi care temperează activitatea hormonală (salvie, crețișoară, traista-ciobanului ș.a.). Principala acțiune a acestui produs este aceea reîntineritoare, el ajutând la prelungirea tinereții biologice sau, după caz, la estomparea simptomelor neplăcute ale menopauzei, în special bufeurile și transpirația excesivă. Mai merită adăugat faptul că este special conceput și pentru menținerea frumuseții, ajutând la menținerea elasticității și a strălucirii pielii, la menținerea tonusului sânilor, încetinind ritmul de creștere a pilozităților, împiedicând apariția osteoporozei și a anumitor boli degenerative specifice vârstei a treia.
– tinctura
Produsă din mai multe plante, de asemenea concepută pentru prevenirea și tratarea simptomelor specifice menopauzei. Are o acțiune în bună măsură complementară produsului anterior menționat, conținând plante reglatoare ale tensiunii arteriale și ale activității cardiace, cu efecte în tratarea durerilor de cap, a senzațiilor de amețeală (vertij) sau de greață ce se manifestă frecvent la debutul menopauzei. De asemenea, are o acțiune relaxantă și ușor antidepresivă, fiind indicată în combaterea tulburărilor emoționale ușoare care apar în această perioadă. Asupra digestiei are efecte stimulente, combătând indigestia, balonarea și crampele abdominale. 
Este un remediu cu o acțiune amplă, însă blândă, fiind prin excelență recomandat în tratamente pe o perioadă lungă de timp (2-3 luni). Se fac cure de durată medie (minimum o lună) sau lungă (două-trei luni), în funcție de scopul urmărit.  
 
Preparare:
Tonic- se lasă ingredientele la ma-cerat, în alcool.
Tinctura- se lasă ingredientele la macerat, în alcool.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?