Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Învăţătoarea, spaima elevilor


Învățătoarea Adriana Ciotea, de la Åžcoala din Biliești, a recidivat. Ea a lovit încă o elevă. Părinții Cătălinei Nicola Oană o acuză pe învățătoare că s-a mâniat pe fiica lor, elevă în clasa I, pe motiv că nu învață. Femeia a uitat că în preajma elevilor ar trebui să fie temperată și să dea dovadă de înțelegere, așa că a început să lovească eleva peste față și să o tragă de păr. Iuliana Sonu spune că fiica ei învață și chiar dacă nu ar cunoaște foarte bine abecedarul, tratamentul aplicat este exagerat.

Potrivit Iulianei Sonu, pentru că micuța nu a scris, la dictare, un nume propriu cu literă mare, învățătoarea Ciotea ar fi lovit-o pe Cătălina cu pumnii în spate, tăindu-i preț de câteva momente respirația. Acuzele sunt extrem de grave. Femeia susține că nu mai poate tolera asemenea tratamente la adresa fiicei sale. „Copilul meu nu prea se descurcă la dictare, dar pentru simplul fapt că a scris numele Ramona cu literă mică i-a dat doi pumni în plămâni, după cum spune fata, de nu mai avea respirație. Astfel de lucruri se întâmplă de la începutul anului școlar, însă am crezut că se va liniști. La începutul săptămânii mi-a tras fetița de păr, îi dă cu palma în cap, peste față. Nu demult, a venit fata acasă cu fața umflată. Copilul nici nu mai vrea să meargă la școală de frică! Eu am dat copilul la școală să învețe, nu să-l bată. Plânge mereu când vine acasă și spune că îi este teamă să vorbească la clasă, deoarece dacă nu spune corect cuvântul doamna vine și o bate. Ori pleacă ea ori îmi iau copilul de la școală, dar așa ceva nu se poate să mai continue. La ședința cu părinții, la care am participat, și alți părinți spuneau că pe ai lor copii îi bate, dar ei tac și spun să mai îndurăm anul acesta, că iese la pensie”, a declarat Iuliana Sonu, mama fetiței bătute de învățătoare.

Învățătoarea care seamănă spaima printre elevi

Oană Cătălina Nicola, de 7 ani, vorbește despre învățătoarea ei cu frică și cu gândul că ar putea fi pedepsită de aceasta. Micuța spune că s-a săturat să îndure tratamentul și umi-lințele la care este supusă permanent. Învățătoarea, care mai are un pic de stat la catedră, a uitat să fie răbdătoare cu elevii și s-a transformat într-un vis urât. „M-a bătut doamna învățătoare, m-a tras de păr, mi-a dat cu palma peste mâini, m-a tras și de coadă. Mă bate, dar nu numai pe mine, ci și pe alți copii. Ne lovește până începem să plângem. Într-o zi, nu știam la abecedar și așa de tare m-a lovit peste față, că mi-au dat lacrimile. Îmi este și frică să mai vin la școală, că mă bate doamna”, a mărturisit Nicola Cătălina Oană, elevă în clasa I, la Åžcoala din Biliești.

Multe vorbe, puține soluții

Chiar dacă învățătoarea Adriana Ciotea bagă spaima în elevi, iar conducerea Åžcolii din Biliești a confirmat acest lucru, se pare că nu există nicio soluție pentru remedierea situației. Directoarea unității, Violeta Gri-gorică, susține că va lua măsuri, mai ales că învățătoarea nu este la prima abatere.
Învățătoarea certăreață peste măsură a fost chiar consiliată de membrii Centrului Județean de Resurse și Asistența Educațio-nală Vrancea. Cu toate acestea, semnele bune nu par să apară, ba dimpotrivă. Ca o ultimă soluție, directoarea spune că se va întâlni luni cu părinții pentru a discuta problema. „Doamna a mai avut un incident de curând, în luna ianuarie. Eu cred că știu ce se întâmplă în școală și știu că până acum nu am avut asemenea cazuri în unitatea de învățământ. După discuția cu mama fetei și doamna învățătoare, s-a constatat că există lipsă de comunicare între cele două părți. Deoarece acesta este un alt incident, al aceluiași cadru didactic, care a mai avut o abatere, luni mă voi întâlni cu toți părinții de la clasa I să dezbat  problema. Tot ce se va discuta acolo va trece prin consiliul profesoral. Doamna învățătoare a insistat ca și copiii să învețe”, a declarat directoarea Violeta Grigorică.
Rămâne de văzut cum se va termina războiul între învățătoarea Adriana Ciotea și elevi. Aceasta nu a dorit să comenteze incidentul.

***

Reamintim ca în urmă cu mai puțin de o lună, învățătoarea Ciotea a fost acuzată de o elevă de 13 ani de lovire. La acea dată, o fostă elevă a fost pălmuită de învățătoare, fără motiv.
În urma unei anchete interne, conducerea Åžcolii din Biliești a ajuns la concluzia că învățătoarea a avut un comportament neadecvat și a sancționat-o cu mustrare scrisă. Nici atunci, dar nici acum, reprezentanții Inspectoratului Åžcolar Județean nu au luat nicio poziție, deși violența verbală și cea fizică sunt aspru pedepsite de legile în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?