Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Probleme la alimentarea cu apă din Boloteşti


Câteva sute de familii din Bolotești riscă să rămână fără apă potabilă în 2011-2012 dacă nu va fi realizată suplimentarea surselor de apă pentru sistemul de alimentare din localitate. După finalizarea investiției prin VranceAqua, locuitorii din Bolotești vor fi debranșați de la rețeaua de alimentare cu apă a orașului Odobești. Directorul Serviciului Public „Exploatarea Sistemelor Rurale de Alimentare cu apă Vrancea”, Dumitru Nagîț, estimează că vor fi câteva sute de gospodării care trebuie branșate, situație în care sistemul actual nu va putea satisface necesarul de apă. „La sistemele de alimentare cu apă Jariștea, Bolotești, Dălhăuți este necesară suplimentarea surselor deoarece în vârfurile de consum nu putem asigura cerința totală de apă. Pentru Bolotești și Jariștea s-au realizat studii și se caută finanțare pentru investiții”, a explicat directorul Nagîț.
La nivelul județului, Serviciul Public gestionează un număr de 15.671 abonați din 22 de localități. Sistemele cu cei mai mulți abonați  racordați, peste 1000, sunt în localitățile: Vulturu, Jariștea și Ciorăști. Anul trecut, vrâncenii branșați la acest serviciu au folosit 832.791 metri cubi de apă.
Prețul apei este de 2,48 lei/metru cub, mai mic decât prețul de producție. Conducerea Serviciului Public a arătat că este înregistrat un consum mare de energie pe unitatea de volum, respectiv 1,19 kwh/mc apă potabilă, din cauza necesității încălzirii spațiilor tehnolo-gice pe timpul iernii, pompării și repompării, tratării apei în stații precum și gradului mic de utilizare a sistemelor de alimentare cu apă în comunitățile rurale. Astfel, la nivelul anului 2010, gradul mediu de utilizare a sistemelor de alimentare cu apă a fost de 19%. De asemenea, sunt în creștere cheltuielile cu întreținerea sistemelor de alimentare cu apă. Sistemele aflate în administrarea Serviciului Public au  ieșit din garanții, la sfârșitul anului trecut, cu excepția sistemului Tâmboiești, iar perioada lor de funcționare este cuprinsă între 3 și 7 ani. Din acest motiv, în 2009 și 2010 au fost efectuate lucrări de reparații, revizii și întreținere pentru menți-nerea acestora la parametri nominali de funcționare. Directorul Nagîț a arătat că, în regie proprie, au fost executate mai multe investiții, fiind realizată o reducere a cheltuielilor cu 131 mii lei. Au fost rea-lizate suplimentări la sursele de apă din Cîrligele și Cândești, s-au finalizat instalațiile de tratare a apei cu hipoclorit de sodiu la toate sistemele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?