Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Pâine mai scumpă cu 15%


Producătorii de panificație vrânceni au început scumpirea pâinii în magazinele din județ. Creșterile de preț sunt de 10-16% iar brutarii spun că majorările nu se vor opri în această lună. Din cauza crizei alimentare mondiale, în funcție de prețul grâului, sunt posibile noi scumpiri la pâine până la sfârșitul anului. Doar majorarea prețului pâinii începând cu această lună va tăia peste o sută de lei din bugetul unei familii medii până la sfârșitul anului.

Unii producători din panificație au început majorarea prețurilor la pâine. Scumpirea pâinii va reduce, în acest an, cu peste o sută de lei bugetul unei familii. De exemplu, pentru două franzele diferența este de circa 40 de bani zilnic, adică 12 lei lunar.
Principalul motiv al scumpirilor este creșterea cu circa 150% a prețului grâului, comparativ cu anul trecut. Potrivit Direcției Agricole, prețul grâului vândut prin piețe și oboare ajunge până la 0,8 lei/kilogram, aproape dublu față de vara anului trecut, când un kilogram de grâu era achiziționat de marii producători cu 0,3-0,4 lei, iar în târguri și oboare se vindea cu aproximativ 0,5 lei. Creșterea de preț este și mai mare la achizițiile de cantități mari din cauza lipsei de pe piețe. Cererea mare din partea producătorilor din panificație și recoltele mici de grâu au crescut prețul la valori nebănuite în urmă cu un an. Iar tendința este de creștere.
Nicușor Epure, patronul Moripan, a explicat că s-a luat decizia majorării prețurilor la produse cu gramaj mai mare. Majorarea este de 10-16%, în funcție de produs. „Motivele scumpirii sunt majorarea TVA-ului, creșterea prețului carburanților și scumpirea grâului. La o sută de tone este o diferență de peste un miliard de lei vechi iar acești bani trebuie recuperați”, a afirmat Nicușor Epure.

Importurile vor scumpi pâinea

Patronii se tem însă de încă o majorare a prețului grâului și, în plus, de eventualitatea unui import de materie primă. Dacă se va ajunge în această situație, în prețul pâinii se vor regăsi și taxele vamale stabilite de Comunitatea Europeană. „Dacă vom cumpăra grâul la prețul de la bursă și vom plăti taxele vamale se mai adaugă încă 95 euro la tonă, adică patru mii de lei vechi la kilogram”, a explicat patronul Moripan.
De altfel, contextul internațional îi sperie pe producătorii din panificație. Deja a scăzut consumul din cauza tăierilor de salarii și a majorării TVA-ului de anul trecut. Puterea de cumpărare e mai mică iar asta înseamnă un consum redus. „Va fi ceva care nu a mai fost. Din cauza scăderii consumului, piața e prea mică pentru toți producătorii. Vor fi falimente și nu știu cine va mai rezista pe piață”, a afirmat Nicușor Epure.

Producătorii cer reducerea TVA-ului

Creșterea prețurilor la grâu și implicit la pâine nu ar fi re-simțită de cetățeni dacă guvernanții ar reduce din valoarea TVA-ului. De șase ani, asociațiile de profil încearcă să îi convingă pe reprezentanții Guvernului să reducă TVA-ul pentru produsele alimentare până la 5%, așa cum este în alte țări europene. Doar în România, unde sala-riile sunt de zece ori mai mici ca în Vest, se plătește un TVA de 24% pentru pâine, lapte sau carne. Doar în România, guvernul este interesat mai mult de creșterea taxelor și impozitelor decât de viitorul cetățenilor care plătesc aceste biruri fără să primească nimic în schimb.

Grâul, rar ca diamantul
 
Prețul grâului este, în prezent, cel mai crescut din ultimii ani. „Toate fenomenele naturale dezastruoase la nivel mondial au influențat bursa. Noi și vindem și cumpărăm grâu. Prețurile la pesticide, îngrășăminte, motorină, semințe au crescut și e normal să se reflecte și în prețul kilogramului de grâu”, este de părere Gelu Scutaru, directorul Comcereal Focșani.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?