Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Primarii care refuză reprofilarea spitalelor suportă cheltuielile medicale


Primarii care refuză să reprofileze spitalele în cămine de bătrâni sau centre de permanență trebuie să suporte cheltuielile privind asistența medicală după 1 aprilie, întrucât casa de asi-gurări de sănătate va sista de la această dată finanțarea unităților pe vechiul statut. „Nu-i poate obliga nimeni să transforme spitalele în cămin, este o opțiune. Totuși, până la 31 martie, autoritățile locale trebuie să opteze”, a declarat, joi, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat.
Potrivit subsecretarului de stat, autoritățile locale au trei opțiuni:
– Una dintre ele este să transforme spitalul în cămin de vârstnici cu sprijinul autorităților, prin Ministerul Muncii.
– Alta este să eficientizeze spitalul și acesta să devină centru de permanență cu sprijin de la Ministerul Sănătății.
– Ultima variantă ar fi ca unitatea sanitară să rămână spital, dar după 1 aprilie nu va mai avea contract cu casa de asigurări de sănătate, astfel că primăria va trebui să se ocupe de finanțarea serviciilor me-dicale.
Programul „Dezvoltarea rețelei de cămine pentru persoanele vârstnice” va avea un buget total de 230 milioane de lei, din care în 2011 vor fi alocate 65 milioane de lei, banii pentru reprofilarea spitalelor fiind alocați de la bugetul de stat, nu de la administrațiile locale. Prin reprofilarea unor spitale ar putea fi înființate până la 71 cămine pentru persoane vârstnice. În aceste unități vor primi asistență între 2.500 – 4.800 de persoane vârstnice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?