Ingrediente:
Aluatul:
650 g făină;
2 gălbenușuri;
50 g smântână;
100 g unt;
3 linguri zahăr;
o linguriță jumătate de drojdie;
un plic zahăr vanilat;
coaja unei lămâi;
100 ml apă;
100 m lapte.
Umplutura:
300 g brânză de vaci.
un ou.
4 linguri zahăr.
un plic zahăr vanilat.
1/2 linguriță scorțișoară.
o lingură făină.
50 g stafide
Siropul:
o ceașcă de apă.
2 linguri zahăr.
un plic zahăr vanilat.
esență de rom.
zahăr pudră vanilat pentru pudrat la final
Mod de preparare:
Dizolvăm drojdia cu: zahărul, o linguriță de făină și 2 linguri lapte. Lăsăm 5 minute să crească, incorporăm celelalte ingrediente în ordinea prezentată. Frământăm până se dezlipește aluatul de pe lighean și de mână. Lăsăm să crească până își dublează volumul.
Pentru cremă: încorporăm brânza, făina, esența, scorțișoara, zahărul vanilat, oul. Siropul îl obținem prin fierberea apei cu zahărul,esența și zahărul vanilat.
După ce a crescut aluatul,îl împărțim în două părți egale. Pe o planșetă întindem aluatul pe care îl împărțim în 8 părți egale. Pe fiecare fâșie de aluat, așezăm câte o linguriță de compoziție de brânză și câteva stafide. Împachetăm plăcintele sub formă de plic, le așezăm pe tava unsă, le ungem cu albuș bătut spumă. Lăsăm să mai crească 20 minute, după care la dăm la cuptorul încins până se rumenesc (20-30 minute, în funcție de cuptor). La fel procedăm și cu celălalt aluat. După ce scoatem tava din cuptor, insiropăm cu un penson fiecare plăcintă pe ambele părți. Lăsăm să se zvânte pe un șervet de hârtie, după care le pudrăm.
Poftă bună!