Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Copii abandonaţi în frig şi fără hrană


Înfrigurați și morți de foame, așa au găsit polițiștii și referenții sociali din Vulturu patru copii cu vârste cuprinse între doi și șapte ani. Cei trei băieți și o fetiță au fost lăsați singuri de către mamă de aproximativ o săptămână, fără hrană și în frig. Când au ajuns la casa în care cei patru copii fuseseră lăsați singuri de mama lor, polițiștii și referenții sociali s-au îngrozit de ceea ce au găsit. În camerele în care aceștia locuiau era o mizerie de nedescris, frig, iar micuții nu au putut spune cu exactitate de când sunt singuri. Copiii au ajuns la Serviciul de Intervenție în Regim de Urgență din cadrul DGASPC Vrancea, iar cel de doi ani a fost internat la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani din cauza unei răceli. Mama a spus că va ajunge astăzi în comună.

O femeie în vârstă de 28 de ani, singură și aflată într-o situație financiară dificilă a decis să-și părăsească pentru câteva zile propriii copii fără să se mai uite în urmă. Patru pui de om cu vârste cuprinse între doi și șapte ani au fost găsiți, luni după-amiază, abandonați într-o locuință din comuna Vulturu. Micuții, lăsați singuri de mamă de câteva zile, au fost găsiți de un vecin care a anunțat lucrătorii Postului de Poliție din comuna Vulturu. În urma sesizării, polițiștii împreună cu referenții sociali din cadrul Primăriei Vulturu s-au deplasat la fața locului. Cei patru copii au fost găsiți singuri în locuința fără foc, îmbrăcați sumar, deși în ultimele zile a fost ger, dar și fără nimic de mâncare. Unii dintre cei patru copii erau încălțați cu cizme de cauciuc, fără ciorapi și uzi, iar cel mic, de doi ani era desculț și cu picioarele vinete. În casa în care au stat singuri câteva zile era o mi-zerie de nedescris. Cei care au intrat acolo spun că nu au mai văzut așa ceva pe la ei prin comună. Cei trei băieței și fetița nu au putut spune cu exactitate de când a plecat mama lor și nici unde s-a dus. Copiii au spus că mama este plecată ba de o zi, ba de o săptămână și apoi chiar de o lună. Pentru că erau dezbrăcați și înfometați, cei doi referenți sociali din cadrul Primăriei Vulturu, respectiv Ecaterina Ioniță și Ioana Radu, le-au adus copiilor haine dar și mâncare. Pentru că mama nu a fost de găsit, copiii au ajuns la Serviciul de Intervenție în Regim de Urgență din cadrul DGASPC Vrancea.

Copilul de doi ani a ajuns la spital

Gerul năprasnic din ultima perioadă nu a trecut neobservat pe lângă micuții abandonați de mamă. Copilul de doi ani a ajuns la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani din cauza unei răceli și exista suspiciunea că ar avea degerături la membrele inferioare. Ceilalți trei au fost luați la centru chiar de sub ochii bunicii, care nu a avut nimic de obiectat. Femeia era preocupată de lacăt, să nu cumva să rămână casa neferecată, deși ușa era legată cu sârmă și în niciun caz de soarta nepoților ei. Ionela Tălău, de 28 de ani, mama celor patru prichindei nu este din județul Vrancea, ci din Tulcea. Mama ei trăiește în concubinaj cu un bărbat din comuna Vulturu, iar prin luna octombrie a anului trecut, Ionela Tălău a venit cu cei patru copii în vizită la ea. Femeia nu a mai plecat de aici și a fost lăsată de un bărbat să locuiască împreună cu micuții în locuința sa, primită de la stat în urma inundațiilor din 2005. Proprietarul casei locuiește în județul Constanța și, pentru că imobilul era liber s-a gândit să o lase în casă pe Ionela Tălău împreună cu cei patru copii ai săi. După ce mama a plecat, bunica micuților s-a făcut și ea nevăzută. Femeia ar fi fost prin județul Galați, la o mănăstire. Ea s-a întors acasă dar nu a ripostat deloc față de decizia autorităților de a lua copiii. „Erau veniți aici de câteva luni dar nu erau în evidențele noastre. Copilul cel mare era la școală aici în comună. Din ce am vorbit cu ei nu am reușit să aflăm cu exactitate de când a plecat mama. Între timp a venit și bunica lor, care locuiește în zonă și nici ea nu ne-a putut spune de când sunt singuri cei patru copii. Erau desculți, îmbrăcați sumar, fără foc în casă. Deși a văzut că nepoții săi vor fi luați, bunica nu a ripostat absolut deloc. Tot întreba unde este lacătul de la ușă și cheia. Ea ne-a spus că cei mici aveau de mâncare că au primit o pâine”,    ne-au povestit referenții sociali din cadrul Primăriei Vulturu.

Plecată după alocațiile copiilor

Ionela Tălău, mama celor patru copii a plecat după alocațiile acestora. Dat fiind faptul că sunt din județul Tulcea, banii pentru alocații nu vin în Vrancea ci în județul în care s-au născut. Din verificări a reieșit că mama s-a dus să ia banii și urma să se întoarcă. Bunica le-a spus autorităților că luni, când a vorbit cu fiică-sa, era pe bac, cel mai probabil la Brăila. Cu toate acestea, până ieri la prânz femeia nu dăduse niciun semn de viață și nici acasă nu era. Se pare că aceasta mai are un copil, care este dat în plasament la o familie din județul Galați. Identitatea copiilor a fost stabilită abia ieri. În urma verificărilor, polițiștii din comună au stabilit că micuții se numesc Florin Laurențiu P., în vârstă de 7 ani, Adriana Beatrice T., de 6 ani, Valentin Marian T., de 6 ani și Petruț Constantin T., de 2 ani. Cei mici vor fi trimiși la Tulcea iar reprezentanții DGASPC Tulcea vor continua ancheta în acest caz. „Identitatea mamei și a copiilor a fost stabilită. Mama a plecat în județul Tulcea pentru a ridica alocația copiilor. Referenții din Vulturu au fost sesizați și, cu ajutorul organelor de poliție copiii au ajuns la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea. Copilul de doi ani a fost dus la Spitalul Județean pentru investigații din cauza unei răceli. Am luat legătura cu Tulcea pentru transfer în aria de competență. Direcția din Tulcea va evalua și va stabili exact destinația copiilor. Din primele semne, se pare că mama ar dori să-i păstreze. Cred că în cursul acestei săptămâni vor ajunge la Tulcea”, ne-a declarat Luminița Liciu, directorul adjunct al DGASPC.

Dosar penal pe numele mamei

Mama iresponsabilă, care și-a lăsat copiii în frig, într-o mizerie greu de suportat și fără nimic de mâncare, s-a ales cu dosar penal. Ea va trebui să dea socoteală pentru fapta sa și nu este exclus să fie decăzută din drepturi. „În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abandon de familie. Desfășurăm în continuare activități pentru identificarea mamei și tragerea ei la răspundere pentru fapta săvârșită. Am reușit să luăm legătura cu dumneaei telefonic și a precizat că va ajunge în cursul zilei de mâine (astăzi – n.r)”, a precizat agentul șef Ionel Velica, șeful Postului de Poliție Vulturu. Copiii au avut totuși noroc că cineva i-a găsit și a anunțat poliția. Cei mici puteau muri de frig dacă nu erau găsiți de localnicul care a anunțat poliția. „Le mulțumim celor care au sesizat poliția pentru spiritul civic de care au dat dovadă. S-ar fi putut întâmpla orice cu cei patru copii și este foarte bine că oamenii nu trec nepăsători pe lângă astfel de situații”, a spus comisarul Gicu Avasiloaie, șeful Poliției municipiului Focșani. Localnicii spun că astfel de cazuri nu au prea fost prin comună. După cum susțin autoritățile locale, și copiii romilor trăiesc în condiții mai bune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?