Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Zeci de cadre medicale părăsesc sistemul


Din ce în ce mai multe cadre medico-sanitare din Vrancea părăsesc sistemul, fie din cauza reducerilor salariale fie din cauza volumului mare de muncă la care nu mai fac față. Numărul cadrelor medicale vrâncene care iau drumul străinătății crește de la o lună la alta, fără ca responsabilii din Sănătate să poată face ceva.
Din luna septembrie a anului trecut până în prezent, la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea 60 de cadre medico-sanitare și-au depus documentele necesare în vederea obținerii certificatului de conformitate care le va permite să desfășoare activități medicale în spitalele din Occident. Potrivit datelor oferite de DSP Vrancea, din totalul celor care și-au depus aceste acte, 13 sunt medici, doi farmaciști, iar restul sunt asistenți medicali. Cei mai mulți medici care au solicitat certificate profesionale sunt din specialitatea Medicină Generală/ Medicină de Familie, urmați de cei specializați în Chirurgie Generală și Anestezie/Terapie Intensivă. Cele mai frecvente destinații unde medicii vrânceni doresc să profeseze sunt Franța, Marea Britanie și Germania. Salariul net lunar al unui asistent medical, în Vrancea, variază între 1000 și 2000 de lei, iar al unui medic primar sau specialist între 2.500 și 5.000 de lei, în funcție de statut și de numărul de gărzi efectuate.

Mii de medici iau calea străinătății

La nivel național, în 2010, 2.779 de doctori au solicitat certificate profesionale curente pentru a putea lucra în străinătate. Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Sănătății, numărul solicitărilor s-a dublat față de 2009, când au fost înregistrate 1.400 de certificate profesionale. Numărul cel mai mare a fost înregistrat în București, cu 947 de soli-citări, urmat de Cluj, cu 403, Iași, cu 253, și Timiș, cu 202 solicitări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?