Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Serviciul de Probaţiune, la ora bilanţului


Reprezentanții Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea vor prezenta, astăzi, raportul de bilanț pentru anul trecut. Evenimentul va avea loc la Centrul de Studii din Focșani al Universității „George Barițiu” Brașov.
Pe durata anului 2010, în cadrul Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea, au beneficiat de asistență și consiliere un număr de 28 de persoane aflate în supraveghere. Ponderea, respectiv 75 dintre aceștia, o reprezintă persoanele majore. Tot în cursul anului trecut, Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea a desfășurat două programe de grup de asistență și consiliere, denumite „Stop! Gândește-te și schimbă” și „Reducerea riscului de recidivă după închisoare”. Primul program, a vizat „dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor  prin definirea corectă a problemelor, stabilirea obiectivelor, generarea de alternative, luarea unor decizii în vederea dezvoltării unui comportament pro-social. Intervenția se referă în principal la depășirea comportamentului infracțional, însă abilitățile însușite de către participanți pe parcursul acestuia pot fi aplicate în vederea inducerii schimbării în orice altă problemă cu care persoana se poate confrunta la un moment dat”, după cum se arată în raportul de bilanț întocmit de lucrătorii de probațiune.
Programul de consiliere de grup „Reducerea riscului de recidivă după închisoare” s-a derulat cu un grup de 11 persoane private de libertate încadrate la regimul deschis, care mai aveau de executat 3 luni de pedeapsă până la momentul liberării. Programul a fost coordonat de un reprezentant al Serviciului de Probațiune și un reprezentant al Penitenciarului Focșani.
În 2010, consilierii de probațiune au oferit consiliere psihologică și victimelor infractorilor. „De la data intrării în vigoare și până în prezent, în evidența Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea au fost înregistrate un număr de 9 cazuri – victime ale infracțiunilor de trafic de ființe umane, tentativă de viol, viol, etc. În cursul anului 2010, două minore (victime ale infracțiunii de tentativă de viol, respectiv infracțiunea de viol) au solicitat consiliere psihologică din partea Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea. Deși această activitate se desfășoară la cererea persoanei, în ambele cazuri a intervenit abandonul”, se mai arată în raportul de bilanț al Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?