Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Agenţii economici încalcă legea cu ştiinţa AJOFM


Din 204 locuri de muncă din ofertă, 193 sunt pentru cei interesați să lucreze în confecții. Agenții comerciali nu respectă legea și nimeni nu îi sancționează.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea a identificat 204 locuri de muncă vacante pentru săptămâna 26 ianuarie – 2 februarie. Prezenta ofertă seamănă cu cele anterioare, majoritatea posturilor fiind pentru cei care vor să lucreze în industria textilă. Astfel, din total, 193 de joburi sunt pentru tehnician în industria textilă, croitor, muncitor necalificat și confecționer-asamblor articole din textile. Explicația dată de AJOFM este că în acest domeniu există o „fluctuație rapidă a forței de muncă ce le creează probleme angajatorilor în păstrarea contractelor”. „La nivelul județului Vrancea, locurile de muncă vacante în domeniul confecțiilor sunt majoritare. Sezonul rece reprezintă un element important în scăderea ponderii ofertelor în domeniul construcțiilor sau agriculturii”, ne-a transmis Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM. Agenții economici au obligația, conform legii, să declare locurile de muncă vacante prin completarea unui formular, oferind detalii despre postul liber. Cu toate că angajații Agenției au puterea de a aplica amenzi acolo unde se depășește termenul de cinci zile de la vacantarea locurilor de muncă, până în prezent nu există astfel de măsuri ci doar informări. „Nu au fost aplicate amenzi contravenționale pentru astfel de cazuri. Agenții economici verificați de Corpul de Control Măsuri Active al AJOFM Vrancea au fost informați și atenționați cu privire la obligativitatea respectării prevede-rilor Legii 76/2002 și la sancțiunile contravenționale ce pot fi aplicate în cazul nedeclarării locurilor de muncă vacante”, ne-a transmis Daniela Brihoianu. Amenzile pentru ne-respectarea termenului de către agenții comerciali sunt între 1.500 de lei și 2.500 de lei. Nu toate locurile de muncă din presă, secția Mică Publicitate, se regăsesc în oferta AJOFM din cauza faptului că angajatorii nu respectă prevederile legale, după cum tot AJOFM susține. „Locurile de muncă publicate în presă nu se regăsesc în totalitate în oferta AJOFM Vrancea, motivat de faptul că, fie angajatorii nu-și respectă obligațiile legale de comunicare a acestora, fie că aceste comunicări nu se realizează în timp util de către angajatori”, arată Daniela Brihoianu. Åži totuși nu au fost aplicate sancțiuni. În continuare, oferta se centralizează și se publică săptămânal prin afișarea la sediu, în publicațiile locale și se transmite către Prefectură, Consiliul Județean și Primărie.

Au mai rămas 11 locuri de muncă

Ieri, a fost publicată oferta de locuri de muncă întocmită de salariații Agenției. Astfel, pe lângă locurile de muncă din domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte, în ofertă mai sunt posturi pentru inginer mecanic, operator calculator, factor poștal, amanetar, infirmieră, sculer matrițer, strungar și operator mase plastice. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) precizează că numărul de locuri de muncă identificate nu reprezintă un indicator de performanță pentru Agenția Județeană. „Numărul de locuri de muncă identificate săptămânal nu reprezintă un indicator de performanță pentru AJOFM Vrancea, fiecare agenție teritorială fiind interesată să plaseze un număr cât mai mare de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate la AJOFM, pe locurile de muncă vacante declarate și identificate”,   ne-a transmis Liliana Bogdan, șef Serviciu Comunicare din cadrul ANOFM. Agenții comerciali pot comunica locurile de muncă vacante și prin transmiterea pe fax sau e-mail către Agenție. De asemenea, pentru identificarea posturilor se deplasează și angajații AJOFM la societăți sau preiau de la Mica Publicitate din ziare posturile scoase spre ocupare. Cei interesați să lucreze în străinătate pot opta pentru Cipru sau Danemarca. În cele două țări sunt locuri de muncă pentru peisagist-floricultor sau lucrători în ferme. În total, peste hotare sunt libere 203 locuri de muncă. Oferta integrală poate fi consultată la sediul AJOFM unde consilierii pot oferi și amănunte suplimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?