Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Absenţele se plătesc cu banii de liceu


Aproximativ 90 de elevi sărmani au pierdut sprijinul financiar acordat prin programul social „Bani de Liceu”, pentru că au acumulat prea multe absențe nemotivate. Situația în acest sens, întocmită de reprezentanții Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ) Vrancea, este de-a dreptul alarmantă. Cifrele oficiale arată că până la finele lunii decembrie a anului trecut, au pierdut acești bani 93 de liceeni, ce provin din familii cu posibilități materiale reduse.

Până la sfârșitul lunii decembrie 2010, au pierdut banii de liceu 93 de elevi, ce provin din familii cu posibilități materiale reduse. Eliminarea din programul „Bani de Liceu” s-a impus ca urmare a faptului că elevii au uitat să mai dea pe la școală și au acumulat prea multe absențe nemotivate. Åži săraci și cu banii luați, este tot mai greu de crezut că acești adolescenți vor mai avea chef de carte. Legea este însă cât se poate de clară în acest sens, iar singura metodă prin care elevii proveniți din familii cu posibilități materiale reduse pot fi atrași către școală este constrângerea lor prin această formă. „Elevii care acumulează un număr mai mare de 20 de absențe, nu mai primesc ajutorul de la stat pentru întreg anul școlar. Asta în cazul elevilor care acumulează aceste absențe nemotivat”, a subliniat Stan Rogoz, șeful ISJ.
În rândul liceelor fruntașe ca număr de elevi care au pierdut banii de liceu, se află Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Focșani, unde 23 de elevi au pierdut bursa de la stat, urmat de Colegiul Tehnic „Gh. Balș” din Adjud și de Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” din Focșani.
Potrivit oficialilor ISJ, la începutul anului școlar 2010 – 2011, 2.664 elevi sărmani au reușit să obțină burse prin programul „Bani de Liceu”. Dintre aceștia însă, 93 de elevi mai degrabă cu chef de ducă și mai puțin cu chef de școală, s-au trezit cu buzunarele goale, doar din vina lor.
Pentru a beneficia de acești bani, este necesar ca veniturile părinților să nu depășească 150 de lei pe membru de familie, iar elevii să nu acumuleze mai mult de 20 de absențe. Suma lunară pe care o primesc elevii este de 180 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?