Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Profesorii, în vizorul Fiscului


Profesorii din județ sunt profund nemulțumiți la aflarea veștii că ar putea da cu subsemnatul la Direcția de Finanțe pentru fiecare oră de meditație efectuată, și că acest lucru va ridica prețul meditațiilor. Nici bine nu au aflat că trebuie să declare fiecare leu pe care îl obțin meditând elevi că Agenția Națională de Administrare Fiscală a început să trimită inspectoratelor formulare în care dascălii trebuie să menționeze dacă obțin alte surse de venit.
Ei trebuie să-și declare numele, funcția și să estimeze câștigurile extra-școlare, pentru ca statul să le poată impozita. În Vrancea, aceste formulare nu au sosit încă dar le dau serioase dureri de cap profesorilor care consideră această practică inutilă. „În mod normal, omul, de bună voie și nesilit de nimeni merge la fisc și declară ce venituri are din meditații. Aceste formulare sunt o noutate și pot fi considerate ca o forțare a notei”, este de părere Gri-gore Constantin, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, fi-liala Vrancea.

***
De cealaltă parte, profesorii cred că această practică nu își are rostul atâta vreme cât doar dascălii pregătiți pe anumite specializări efectuează meditații cu elevii.
De pildă, un profesor care predă filozofie sau logică cu siguranță nu va avea nicio solicitare, așa cum ar avea un profesor de limbă engleză sau unul de matematică, română ori informatică, domenii aflate la mare căutare în rândul elevilor. „Fac meditații doar câteva categorii de profesori, cei care predau materiile de bază. Nu cred în eficiența formularelor deoarece acei profesori care au doi sau trei copii, cu siguranță nu vor completa corect. Era foarte bine cum era înainte. Un profesor corect, care se respectă și are mulți copii la pregătire, mi se pare normal să declare singur, nu să fie într-un fel sau altul forțat prin aceste formulare. Oricum, nu știu cât de eficiente vor fi atâta timp cât nu sunt completate cu simț de răspundere. Încă nu am primit astfel de formulare, sunt curioasă când le vom primi cum vor fi completate”, a precizat Pina Lazăr, învățător la Åžcoala „Duiliu Zamfirescu” din Focșani.
Mai mult, această măsură impusă de Fisc ar putea reinstaura dictatura, cred unii profesori care admit că cel mai probabil, nu toți colegii lor de breaslă vor avea același simț de răspundere și nu vor scrie în acte sumele reale pe care le obțin din meditațiile cu elevii. „Nu mi se pare normal să primim și să completăm aceste formulare. Normal este ca fiecare care face meditație să meargă să declare singur la Fisc. Probabil că încearcă să instaureze frica printre profesori iar unii dintre ei vor declara, iar alții nu. Nu vor fi eficiente deoarece nimeni nu va sta să verifice dacă profesorii fac sau nu meditații”, a adăugat Elena Deju, profesor de limba română la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani.

***
Această măsură, consi-derată de profesori inoportună a fost impusă de ANAF pentru a aduna mai mulți bani la bugetul de stat. Cert este că nu întotdeauna aceste măsuri produc și efectele dorite de actuala putere, tot mai disperată să obțină bani prin sărăcirea profesorilor ale căror salarii sunt și așa mici.
Mai grav este că cei ce nu își vor declara veniturile din meditații riscă amenzi de până la 1500 lei.
Prima consecință a acestei măsuri va fi, cu siguranță, scumpirea orei de meditație care nici până acum nu era pentru buzunarele oricărui părinte. Anul trecut, la Fisc a declarat că are venituri din meditații doar un singur profesor vrâncean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?