Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Restructurări în instituţiile agricole


Direcția Agricolă, Camera Agricolă, Administrația Națională de Îmbunătățiri Funciare sunt câteva instituții care vor fi restructurate în primăvara acestui an. Legea Camerelor Agricole a fost publicată în Monitorul Oficial și prevede restructurarea mai multor instituții publice din agricultură. În termen de 120 de zile vor avea loc alegeri și peste 27 de mii de țărani vrânceni vor fi chemați la urne pentru a stabili conducerile camerelor agricole zonale.

Până la începutul lunii mai vor avea loc alegeri în fiecare localitate pentru desemnarea fermierilor care vor face parte din camerele agricole zonale. Aceste colegii zonale urmează să fie stabilite în perioada următoare de un Comitet Național de Inițiativă ce trebuie înființat în următoarele săptămâni. Vor participa la vot fermierii care se află în baza de date a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a ocoalelor silvice private. Acestora li se adaugă membrii asociațiilor, sindicatelor, patronatelor din agricultură și domeniile conexe.
Colegiul camerei agricole zonale va fi alcătuit din nouă reprezentanți și cinci membri supleanți, în ordinea numărului de voturi obținute. La nivelul fiecărei camere agricole zonale va fi ales un birou permanent format din președinte, vicepreședinte și secretar. Președinții camerelor agricole zonale vor fi, de drept, membri ai colegiilor camerelor agricole județene. Din rândul acestora se va alege biroul permanent al colegiului județean al camerei agricole județene, format din 9 membri, respectiv un preșe-dinte, patru vicepreședinți, un secretar și trei membri. Ulterior vor fi desemnați membrii colegiilor camerelor agricole regionale și ai Camerei Agricole Naționale.

Angajații vor fi personal contractual

Funcționarii din cadrul aparatului tehnic al camerelor agricole vor deveni personal contractual, salarizat similar funcționarilor publici. Vor fi minim trei funcționari la nivelul colegiilor zonale ale camerelor agricole zonale. „Repartizarea specialiștilor pe colegii zonale ale camerelor agricole zonale se realizează de biroul permanent al camerelor agricole județene”, precizează legea.

Avize obligatorii pentru programele de dezvoltare locală

Importanța camerelor agricole zonale, județene este determinată de rolul pe care îl au în aprobarea programelor de dezvoltare locală. Conform legii, „este obligatorie consultarea camerelor agricole zonale, județene și a Camerei Agricole Naționale de către toate autoritățile administrației pu-blice locale și centrale, înaintea luării deciziilor cu privire la programele de dezvoltare locală, la implementarea unor industrii ce ar putea afecta exploatațiile agricole și spațiul rural, precum și pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol”. De asemenea, este obligatoriu avizul camerelor agricole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?