Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Guvernul Boc închide primăriile PSD şi PNL


Zeci de localități vrâncene sunt în colaps financiar și riscă să nu aibă bugete de funcționare în 2011 deoarece au restanțe către furnizorii de utilități și constructori. O modificare a Legii finanțelor publice locale pentru 2011 spune că abia după achitarea datoriilor restante se pot face noi investiții. Datoriile restante ale primăriilor vrâncene depășesc 50 milioane lei. Doar primăriile conduse de edili PDL nu au probleme financiare după ce Guvernul Boc le-a alocat milioane de lei în luna decembrie.

Primarii spun că bugetele localităților pentru 2011 nu vor fi aprobate deoarece nu sunt acoperite bugetele de funcționare. Modificarea legislației privind finanțele publice locale stabilește ca primăriile să asigure cu prioritate fondurile pentru plata datoriilor restante. „Ordonatorii de credite pot face noi angajamente legale, în limita prevederilor bugetare aprobate, numai după stingerea plăților restante înregistrate la finele anului anterior”, se arată în Ordonanța de Urgență 63 din 2010, care modifică legea finanțelor publice locale.
Aceste prevederi, avertizează edilii vrânceni, vor falimenta primăriile PSD și PNL, care nu au primit fonduri de la Guvernul Boc pentru achitarea restanțelor. Primarul comunei Cîrligele, Åžtefan Moscu, a arătat că doar la nivelul acestei loca-lități, datoriile sunt de peste 200 mii lei, respectiv două miliarde lei vechi. Adică jumătate din bugetul comunei.
„Nu știu dacă mai avem cum să funcționăm după ce plătim datoriile pentru 2010. La nivelul comunei avem restanțe de circa două miliarde lei vechi în condițiile în care tot bugetul este de circa patru miliarde de lei. Cum vom putea să funcționăm astfel, de unde să mai avem bani în condițiile în care guvernanții alocă fonduri discreționar și pe criterii politice?”, a afirmat primarul din Cîrligele, Åžtefan Moscu.
Singura dorință a edililor este ca actualii guvernanți să asigure măcar fondurile pentru funcționarea primăriilor. Dacă nu vor fi asigurate aceste fonduri, primarii spun că există riscul neadoptării bugetului localităților pentru acest an.
„Localitățile nu se vor putea dezvolta dacă nu există un buget de funcționare. Fără ca aceste sume minime să fie asigurate, primăriile nu vor adopta bugetele pentru 2011. Noi nu am cerut bani de dezvoltare dar măcar să fie asigurate fonduri pentru funcționarea administrațiilor locale”, a precizat edilul din Cîrligele.

Buget mai sărac

Deși situația financiară a localităților vrâncene este dezastruoasă, guvernanții au alocat mai puține fonduri în 2011 către județul Vrancea, comparativ cu 2010. Situația este inexplicabilă, ținând cont că Guvernul pedelist se laudă cu o creștere econo-mică în 2011 dar și că 56 de administrații locale vrâncene au restanțe financiare acumulate din ultimii doi ani. Restanțele autorităților locale depășesc 50 milioane lei, adică peste 500 miliarde lei. Datoriile sunt către constructorii care au realizat drumuri, poduri, școli sau alimentări cu apă.
Potrivit anexelor la Legea Bugetului de stat pentru 2011, sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale se ridică la 52,4 mi-lioane lei, mai puțin cu aproape un milion față de 2010. La acestea se adaugă sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor de 142,9 mi-lioane lei, din care 117,5 mi-lioane lei pentru salariile și contribuțiile aferente acestora pentru cadrele didactice. Suma este mai mică cu aproape 60 milioane lei față de anul 2010, când s-au alocat 203 milioane lei.

Milioane de lei pentru camarila PDL

În schimb, guvernul condus de Emil Boc plătește datoriile primăriilor doar în funcție de culoarea politică a edililor. Prin Hotărârea de Guvern 1.379 din 2010 s-au alocat fonduri cu prioritate către localitățile vrâncene conduse de edili PDL care au primit, conform calculelor „Monitorului de Vrancea”, 1,315 milioane lei din suma totală. Primarii PSD au pri-mit 1,1 milioane lei iar edilii PNL au încasat 956 mii lei.
Modul în care s-au alocat fondurile a demonstrat bătaia de joc a guvernanților pedeliști față de banii pu-blici. În timp ce zeci de primării vrâncene nu au bani să își plătească nici măcar facturile la energia electrică, guvernul a alocat miliarde de lei vechi unor localități doar pentru că sunt conduse de edili PDL.
Pe lista primăriilor care au primit bani de la Guvern sunt localități care fie nu au pro-bleme financiare, fie au primit bani mai mulți decât restanțele declarate Direcției Generale a Finanțelor Publice. De exemplu, primăria Dumbrăveni a primit 150 mii lei, Valea Sării – 100 mii lei. Alte primării PDL au primit mai mulți bani decât restanțele declarate, respectiv Suraia a primit 215 mii lei, față de datoriile cumulate de 50 mii lei sau Å¢ifești care a primit 200 mii lei în timp ce dato-riile cumulate erau de 42 mii lei.
În schimb, același guvern PDL nu a dat niciun leu unor localități precum Gugești, Năruja, Răstoaca sau Vrîncioaia, care cumulează datorii de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?