Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Bobotează cu agheasmă mare şi cruce de gheaţă


Creștinii ortodocși au serbat, ieri, Botezul Domnului cu sticle, bidoane și îmbulzeală. Dacă unii au ales să respecte agheasma mare și au venit cu cel mai bun vas din casă, alții au ales bidoane de bere, mai mici sau mai mari. Nici recipientele din plastic de cinci sau zece litri nu au fost uitate de enoriașii care și-au făcut provizii pentru tot anul.

Preoții s-au pregătit cu tone de apă pentru a o transforma în agheasmă mare, iar butoaiele au fost dotate cu robinete, pentru a se evita scufundarea recipientelor. Cu toate că au fost anunțați încă de la finele cântărilor speciale că agheasma mare va ajunge la toți, cei mai grăbiți își dădeau coate să ajungă cât mai în față. Singura biserică din Focșani care a ținut tradiția și a făcut cruce de gheață a fost Biserica „Sfinții Apostoli” din strada Independenției, biserică declarată monument istoric. Încă de dimineață, tot orașul era împânzit de oameni cu bidoane și un gând sigur, să ajungă cu bidonul plin de agheasmă mare înapoi acasă. Unii au luat și pentru rudele care nu au putut ajunge la biserică, iar alții au luat agheasmă pentru a stropi în casă, în cotețele animalelor sau pentru a bea dimineața. „Am luat agheasmă pentru mai mulți. E pentru ajutor în casă, se bea, se dă pe la animale, la pomi, la flori. Agheasma asta se bea dimineața”, ne-a spus Vasile Parasca, de 53 de ani, din Focșani.
Cei mai mulți enoriași știu că apa sfințită la Bobotează se ține în casă la loc de cinste, se stropește locuința pentru ca relele să se îndepărteze și se bea înainte de a lua anaforă. „Sărbătoarea pe care o ținem noi acum este în amintirea botezului Mântuitorului. El pentru asta s-a jertfit, pentru ca oamenii să scape de păcate. La Cina cea de Taină, Mântuitorul le-a spus apostolilor toate momentele prin care trebuie să treacă El și o parte a înțeles greșit. De asta au apărut și foarte multe religii. Am luat niște agheasmă mare, sfințită, care arată că Mântuitorul s-a botezat cu această apă”, ne-a spus Dumitru Agachie, din Focșani.

Crucea de gheață a venit de la Garoafa

Pentru ca fiecare enoriaș să aibă asigurați cel puțin doi litri de agheasmă mare, Biserica „Sfinții Apostoli” din Cartierul Obor a pus la dispoziția enoriașilor circa 1,5 tone de apă.
Fiecare butoi avea robinet, pentru a se evita scufundarea recipientelor în agheasmă. „Am asigurat enoriașilor cantitatea necesară de agheasmă pentru a evita îmbulzeala. A ajuns agheasma pentru toată lumea. Am încercat să evităm recipiente de tot felul și am pus la dispoziție patru cazane de apă, care au cam o tonă și jumătate”, ne-a spus preotul paroh de la Biserica „Sfinții Apostoli”, Maricel Murgu. Tot preotul s-a preocupat și de crucea de gheață, pusă în fața bisericii.
Tot din apă înghețată a fost făcută și masa pe care au oficiat slujba cei doi preoți ai bisericii. „Eu am fost preot până la finele anului 2010 în localitatea Garoafa. Acolo țineam această tradiție și, odată cu ieșirea la pensie a părintelui Sanda, când am venit aici, am adus tradiția asta, de a aduce o cruce de gheață înaintea bisericii. Tinerii de la Garoafa au făcut crucea din apa unui lac înghețat”, ne-a spus preotul Maricel Murgu.
Inițiativa a fost lăudată de toți enoriașii, care s-au mândrit cu singura cruce de gheață din oraș. „A adus părintele cruce de gheață, a pus cazanele frumos, cu robinet, să ia lumea civilizat agheasmă. Foarte frumos”, l-a lăudat Dumitru Agachie pe preotul paroh.
După slujbă, enoriașii s-au îndreptat spre locuințe cu apă sfințită în sticle și o crenguță de busuioc, pentru ca anul care tocmai a început să le aducă belșug.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?