Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Adjudenii au luat apă sfinţită


De Bobotează, sute de adjudeni s-au adunat la cele cinci biserici din municipiu pentru a lua agheasmă mare. Datorită frigului, reprezentanții bisericilor au putut să realizeze și cruci de gheață, unele dintre ele având lipiți bani de metal.
Această apă sfințită se prepară atât în ajunul Bobotezei, când se sfințește apa cu care preoții botează casele creștinilor, cât și în ziua de 6 ianuarie, după Liturghie, când se sfințește apa pe care o iau creștinii la casele lor, pentru tot anul. Credincioșii adjudeni au luat multe bidoane cu agheasmă pentru a stropi cu ea casa, animalele sau pentru a oferi din ea rudelor, care nu au putut să ia parte la slujbă. Enoriașii sunt de părere că agheasma mare are puteri miraculoase și nu trebuie aruncată. „Eu știu de la bunica mea că apa sfințită din ziua de Bobotează are puteri miraculoase, astfel că nu se strică niciodată și că apele rămân sfințite timp de două până la șase săptămâni, timp în care nu se spală rufe în ape curgătoare. Cu apa sfințită se stropesc vitele și nutrețul lor, apoi fiecare dintre noi bem câte puțin pe nemâncate, pentru a ne curăța și sfinți sufletele”, este de părere Doina Pricop, din Adjud.
Preoții îi sfătuiesc pe cre-dincioși să păstreze agheasma într-un vas curat și la loc de cinste și să guste din ea pe nemâncate și cu multă cuviință în zilele de ajunare și de post sau cu ocazia marilor sărbători, după ce vin de la biserică.
Fețele bisericești mai spun că agheasma mare se ia mereu înainte de anaforă, iar agheasma mică după anaforă. Cu agheasmă mare se stropește prin casă, prin curte, se stropesc animalele și chiar ogorul sau grădina, pentru a le feri de rele. De asemenea, se dovedește de mare folos în tratarea bolilor: fie gustată cu credință de către bolnav, fie prin stropirea celui suferind.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?