Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Registrele de stare civilă, accesibile pe internet


Autoritățile din China vor face publice online bazele de date privind starea civilă a cetățenilor, astfel încât orice femeie să poată verifica dacă partenerul de viață mai are o soție, după ce în statul asiatic s-a dezvoltat o veritabilă cultură a amantei și a bigamiei, relatează AP. Presa de stat a anunțat miercuri că Beijing și Shanghai vor fi printre primele orașe care vor oferi acces online la bazele de date privind căsătoriile în acest an. Conform planului autorităților, arhivele privind starea civilă a cetățenilor din întreaga Chină ar trebui să fie postate pe internet până în 2015. Ministerul Afacerilor Civile a mai anunțat însă în urmă cu câțiva ani că un astfel de proiect va fi operațional până anul trecut. Oficialii chinezi nu au explicat întârzierea, dar aceasta pare a fi justificată de faptul că nu toate unitățile teritorial-administrative dispun de astfel de baze de date. Conform sursei citate, 23 de provincii, patru regiuni și patru municipalități dispun în prezent de asemenea arhive complete. Bigamia este ilegală în China, iar inspectorii anticorupție din cadrul Partidului comunist au declarat că mai mulți oficiali au fost găsiți vinovați de această infracțiune. Printre aceștia și șeful Biroului național de statistică, Qiu Xiaohua, catalogat drept ‘o influență oribilă politică și socială’ și exclus din partid în 2007. Dezvoltarea economiei Chinei din ultimele decenii a dus la apariția unui mare grad de mobilitate între orașe și regiuni, creând ceea ce avocatul Chen Wei a numit într-un interviu acordat coti-dianului China Daily ‘o societate a străinilor’.

***
Un studiu privind relațiie extraconjugale în China din 2005 indică faptul că 20% din cei 1.240 de bărbați intervievați în mediul urban și 3,9% din cele 1.275 de femei chestionate au comis o infidelitate în ultimele 12 luni.
De multe ori, detalii privind astfel de aventuri extraconjugale au ajuns pe internet și au captivat publicul larg. Într-unul dintre cele mai recente astfel de cazuri, un funcționar în administrația din provincia Hubei a fost reținut luna trecută sub suspiciunea că și-a ucis amanta însărcinată cu gemeni, după ce i-ar fi cerut s-o ia de nevastă sau să-i dea 2 milioane de yuani (302.000 de dolari). În această atmosferă, numărul divorțurilor este în creștere. Ministerul Afacerilor Civile a informat că 2,47 milioane de cupluri s-au separat în 2009, în creștere cu 9% față de 2008. Shanghai Daily și alte mass-media au informat că cea de a treia zonă în care bazele de stare civilă vor putea fi consultate online în acest an este provincia Shaanxi, din nordul țării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?