Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Castel de vânzare


Un castel de la periferia Parisului, care a aparținut președintelui Republicii Centrafricane, autoproclamat împărat, Jean-Bedel Bokassa, mort în 1996, va fi scos la licitație la 12 ianuarie, la prețul de pornire de 735.000 de euro, potrivit hotărârii tribunalului de mare instanță de la Versailles. Bokassa s-a instalat în decembrie 1983 în castelul Hardricourt, una din proprietățile sale din Franța.
Potrivit specialiștilor imobiliari, prețul castelului nu ar trebui să depășească 1,2 milioane de euro, din cauza stării deplorabile a acestui imobil cu douăzeci de încăperi care domină valea Senei și a parcului pur și simplu abandonat.
Bokassa s-a instalat la Hardricourt după un exil de patru ani în Coasta de Fildeș, ca urmare a detronării sale la 21 septembrie 1979, în urma unei operațiuni de comando organizată de Franța.
Când Bokassa a ordonat arestarea și uciderea brutală a celor aproximativ o sută de elevi care protestau în 1979, trupe franceze de parașutiști au aterizat în capitală și în câteva ore l-au detronat pe împărat și l-au dus în exil, punând astfel capăt unui cult al personalității unic în se-colul al XX-lea.
Unul din fiii lui Jean-Bedel Bokassa, George, fost ministru al apărării (1975-1976) în timpul regimului tatălui său, l-a ‘implorat’ marți pe președintele francez Nicolas Sarkozy să intervină pentru a se evita ceea ce el numește o spoliere a moștenirii fa-miliei Bokassa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?