Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

„Salvamont“ Vrancea este funcţional


Serviciul „Salvamont” Vrancea a devenit funcțional, iar la nouă luni de la înființare, beneficiază de un sediu și a fost dotat cu echipamentul necesar pentru intervenții. Este pentru prima dată în istoria județului când vrâncenii pot beneficia de serviciile unor salvamontiști.

Serviciul Public Județean „Salvamont” Vrancea a fost înființat, în luna martie, la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan.  Acest serviciu este  deservit de 6 persoane voluntare special pregătite în acest sens.
Niciunul dintre salvamontiști nu este remunerat, singurul salariat al acestui serviciu fiind Adrian Vrabie cel care coordonează activitatea Serviciului Salvamont Vrancea, până la ocuparea postului prin concurs.
Adrian Vrabie a declarat că, de la momentul înființării și până în prezent, Salvamont Vrancea a fost dotat cu o parte din echipamentele necesare pentru funcționare. „În primul rând avem un sediu în care ne desfășurăm activitatea și am achiziționat o parte importantă din echipamentul necesar serviciului salvamont.
Este vorba de echipamente pentru voluntari, respectiv îmbrăcăminte și încălțăminte, stații radio, echipament de alpinism,  panouri pentru trasee și o mașină de intervenții”, a declarat coordonatorul Salvamont Vrancea, Adrian Vrabie.

Proiect european pentru refugii și cabane

Anul viitor vor fi achiziționați stâlpii pentru panouri și vor fi marcate majoritatea traseelor. Tot anul viitor, Salvamont Vrancea va accesa un proiect cu finanțare europeană pentru continuarea dotărilor dar și pentru construirea unor refugii și cabane salvamont. „Anul viitor vom depune un proiect cu finanțare europeană pentru continuarea dotărilor. Intenționăm să mai achiziționăm câteva mașini de intervenție și să construim câteva refugii și cabane salvamont”, a precizat Adrian Vrabie.
Salvamont Vrancea va semna, tot în 2011, un protocol cu Pompierii, SMURD și Ambulanța, deoarece „salvamontiștii nu fac decât să stabilizeze victima și să o transporte până la locul în care poate ajunge un serviciu abilitat”.
De reținut că apelarea Serviciului Salvamont se face tot la numărul unic de urgență 112, de unde apelul va fi direcționat la Asociația Națională a Salvatorilor Montani care va alerta Salvamont Vrancea.

Salvamont coordonează activitatea de salvare montană

Serviciul Public Județean „Salvamont” Vrancea are ca obiectiv principal de activitate prevenirea accidentelor și salvarea în munți a persoanelor accidentate sau bolnave, cuprinzând: patrularea preventivă, asigurarea permanenței la punctele și refugiile Salvamont, căutarea persoanelor dispărute, acordarea primului ajutor me-dical în caz de accidentare sau boală și transportarea acestora la prima unitate sanitară. Serviciul Salvamont are ca principale atribuții coordonarea activității de salvare montană în județ, propune omologarea sau desființarea unor trasee montane, coordonează și supraveghează activitatea de amenajare, întreținere și reabilitare a traseelor montane din județ. De asemenea, același serviciu asigură preluarea apelurilor de urgență privind accidentele montane și transmiterea acestora la șefii formațiilor Salvamont sau la înlocuitorii acestora, asigură permanența la punctele și refugiile Salvamont, organizează forme de pregătire profesională a salvatorilor montani la nivelul județului și asigură prezența acestora la formele de pregătire organizate la nivel național.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?