Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

România are nevoie de un stat social, nu de unul clientelar şi corupt


România are nevoie de un stat social, nu de unul clientelar și corupt, așa cum construiește azi Traian Băsescu, se precizează într-o declarație politică a PSD, adoptată, luni, în cadrul ședinței Biroului Permanent Național al formațiunii.
„Traian Băsescu și PDL oficializează doctrina ‘statul suntem noi’, transformând România într-un ba-last de care e nevoie să se dispenseze. PSD se angajează să pună în centrul activității sale statul social. Statul social este singura garanție a bunăstării și a dreptății sociale. Prin proiectul nostru de guvernare, vom milita pentru un nou model de stat social, adaptat și crizei actuale, dar și viziunii europene. Avem nevoie de un stat social care să nu existe doar în textele Constituției, ci unul care să asigure bunăstarea și traiul decent pentru fiecare cetățean, fie că este mai puțin educat, mai sărac, mai bătrân, mai singur sau mai bolnav decât ceilalți”, se menționează în declarația PSD.
Social-democrații res-ping, totodată, afirmația „incorectă și anti-constituțională” a președintelui Traian Băsescu, potrivit căreia statul nu este responsabil pentru toți cetățenii săi.
„Sensul statului este tocmai acela de a oferi cetățenilor servicii publice, protecție și siguranță. PDL și reprezentanții săi s-au obișnuit într-atât să folosească statul pentru interese clientelare și bugetul României pentru cheltuieli proprii, încât au uitat care este sensul statului, au uitat că statul le este dator cetățenilor și nu invers, au uitat că ei sunt la putere pentru a servi cetățenii și nu invers”, menționează social-democrații.

Statul, o „plasă de siguranță”

În opinia PSD, rolul statului este de a garanta un minim de protecție și de sprijin pentru cei dezavantajați și de a servi ca „plasă de siguranță” acolo unde este nevoie. Potrivit acestora, statul trebuie să aibă obligația de a fi solidar cu cei mai dezavantajați, obligație care apare cu pregnanță în perioade de criză economică și socială, precum cea din prezent.
„Din păcate, în statul condus de Traian Băsescu, în ultimii ani, au explodat inegalitățile de tot felul, și nu doar financiare. Nu avem doar săraci și bogați, ci avem oameni izolați, oameni fără șanse, oameni fără perspective. Avem în jurul nostru un ‘apartheid’ social de tip nou, bazat pe capitalismul excesiv stimulat de actuala putere, în care nu mai există reguli, în care oamenii nu mai sunt egali în fața legii, în care șansele, respectul, statutul social și recunoașterea din partea statului vin pe criterii incorecte. (…) În ultimii ani, statul social, definit prin Constituție, a fost puternic atacat de măsurile guvernamentale”, se mai arată în declarația politică.
PSD mai spune că Traian Băsescu își propune ca „statul să își oficializeze politica pe care o desfășoară deja de peste un an – de retragere din societate, de a deveni un stat minimal, care răspunde doar de un număr limitat de cetățeni – cei pri-vilegiați, cei cu carnet de partid portocaliu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?